Pěnivost Vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Pěnivost Vína

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Roman01 a poslední změna proběhla 27.1.2017.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #160744 odpověď

    mo29ta02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč některé víno celkem dost pění, při výrobě perlivého vína? Uvedu příklad u pěti různých vín je to v pohodě a pak se najde jedno, u kterého to nepřiměřeně pění. Nevíte čím by to mohlo být? Co pěnění způsobuje? Děkuji za odpověď.

    #160745 odpověď

    KarelH
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi na to bude mít vliv i průběh kvašení (teplota) a s tím související perlení, ale jako zásadní je množství bílkovin ve víně. Reguluje se to klasicky bentonitem a to víno musí být dostatečně stabilní a na druhou stranu tam musí něco zůstat právě kvůli té pěně. Jinak množství a kvalitě pěny se v Champagne věnuje celý vědní obor.

    #160747 odpověď

    mo29ta02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No bílkoviny nás také napadli. Zkoušeli jsme dělat test pomocí srážecího roztoku a vyšel negativní. Přitom máme zkušenost, že pokud je tam opravdu velké množsvtí bílkovin, vysráží se již po 30-minutách.

    #160751 odpověď

    Roman01
    Účastník
    Poslat vzkaz

    vysoka kyselina vína, příliš mladé víno, vysoká teplova vína. Před týdnem sme sytily 2 vína. u rose s vysokou kyselinou a stařím 10 týdnů nám to dělalo velké problémy, ale pak sme sytily IO stáří 18 tydnu s nižší kyselinou a podchlazeno na 2 stupně a pěnění bylo minimální. Obě vína byla s cukrem 10 g/l

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
Odpověď na: Pěnivost Vína
Osobní informace: