JMF v bielom víne

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF v bielom víne

Zvolené téma obsahuje celkem 15 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla 29.1.2019.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 16)
  • Autor
    Příspěvky
  • #199572

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Poprosím o názor. V bielom víne (bianka) mi po prebehnutí búrlivého kvasenia víno dlho pomaly prepúšťa bublinky cez kvasnú zátku.
    Inokedy pomaly kvasenie ustávalo a víno sa postupne čistilo. Teraz je na spodku usadené len niečo málo kalu, víno je na výzor ako burčiak a pomaly v demižóne stúpajú k vrchu malé bublinky – asi mu nedovolia čistiť sa. Na 90 % je to JMF aj podľa zápachu v hrdle demižóna (kapusta).
    Ešte sa mi to tak nerobilo. Chcem len názor je to v poriadku? Nechať to pekne dôjsť? prípadne ak sa mi už bude zdať slabá kyselina dá sa to zastaviť a ako v amatérskych podmienkach (nefiltrujem). Bojím sa aj ako sa to bude čistiť ak to nedôjde do konca. Máte skúsenosti?

    #199626

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Podľa mňa to bude sirka. Vytiahnite vzorku zospodu, nad kvasnicami, či to má zápach po sírovodíku.

    #199998

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak som voňal z vrchu aj zo spodku demižóna (50 litr.) nad kalmi – voňa (smrádek) rovnaká.
    Dal som do pohárika štipku Kupzitu, zamiešal, nenapravilo sa myslím že nič.
    Bublinky z demižóna unikať prestávajú. Dnes to idem stočiť z hrubých kalov (prevetrať).
    Mám len obavu, či tam nie je aj tá JMF a aby som tam ošetrením proti sirke neuväznil nežiadúce produkty JMF.

    #200031

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ak tam už naozaj výrazne cítiť kapustu, tak ošetrenie proti sirke nemá význam. Zo sírovodíka sú už merkaptány. JMF by bol ten menší problém.

    #200181

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prechádzam sledovať tému Sirka a JMF, možno je to ten istý prípad, skúsim premiešavať.

    #201459

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Som naspäť.
    Víno som dal ovoňať – posúdiť odborníkom, povedali, že sirka. V ich labáku mi dokonca navážili skalicu na potrebné množstvo.
    Víno (časť 15 litrov) som ošetril meďou, po troch dňoch som stočil, výsledok žiaden, meď nezabrala.
    Nemôžem si pomôcť cítiť tam smrádek z kapusty a je niečo zlé aj v chuti, neviem to popísať. Mám toho 200 litrov, je to škoda. Čo s tým?
    Môžu to byť zvyšky po JMF, čo časom vyprchá? Alebo ak JMF bežala počas vysokého cukru tak baktérie spracovávali cukor a to vraj necháva bordel vo víne.
    Čo iné môže spôsobiť smrad ako po kapuste?
    Víno je ešte mútne, asi tam šibnem najprv bentonit.
    Skúste pouvažovať. Ďakujem!

    #201478

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Merkaptanova sirka smrdi po zeli nebo jako shnila zelenina apod. ale na ta vylecit bohuzel nejde. Lehke smradky veme filtr

    #201486

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, patrně mám letos stejný problém v Mullerce – smrad jakoby po kapustě/kysaném zelí a stále jemně perlí – také to přisuzuji JMF. Také se mi nezdá, že by to byla sirka. Nechám to dobublat, pak to nechám alespoň dva týdny vyvětrat – pak stočím a zasířím – uvidím co z toho bude – možná ještě pak před stočením použiji přípravek Redulesss, kde píšou, že snižuje nejen sirku, ale i merkaptany. Letos se mi zdá obecně, že bílé vína nemají nějak aromatiku (psalo se o tom i ve Vinařském obzoru) takže uvidím co z toho letos bude 🙂
    Moc jsem Vám nepomohl, ale aspoň v tom nejste sám 🙂 a pokud na něco přijdete, prosím o radu.
    Romec

    #201492

    Wimpi
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já jen naokraj, aby náhodou někoho ty popisovaní pavůně a pachutě namátly, tak slovensky „kapusta“ znamená česky „zelí“. (A česká „kapusta“ je slovensky „kel“).

    #201538

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli je ve víně cítit zelí/kapusta, mohla by to být JMF. V případě, že probíhá za špatných podmínek (teplota pod 17C, zbytkový cukr, vysoké PH)tak vedlejším produktem jsou výše popisované smrady. V momentě kdy JMF zastavíte sírou tak tam vše uzavřete a dá se říct že na věky.

    Co bych udělal já:
    koupit si testovací přípravek na sirku, do vína ve skleničce nakapete ten přípravek, zamícháte a jestli ten smrad zmizel nebo zeslábl, je to sirka. Vyléčit kupzitem, přefiltrovat 20kama deskama, zasířit a nechat v klidu. Jinak je to JMF.

    V případě JMF – určitě stočit z hrubých kalů, zahřívat nad 17C, v případě vysokého PH bych přidal kys. mléčnou, klidně na 7.5-8. A hlavně nechat běžet. pPo skončení min 14 dnů nechat být, to je doba kdy vyprchají ty smrady a až potom zasířit. Hlavně louhem/sanatonem vydesinfikovat hadice, koštýř a pod. at si to nezavlečete do všech vín.
    Každý zásah se dá odzkoušet v menším množství a porovnat!!!
    Držte se,

    #201552

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zkoušel jsem v malém vzorku použít kupzit a smrádek je pořád, takže z toho usuzuji JMF – jen je mi divné, že se to rozjelo když mám volné síry cca kolem 40-50mg/l.
    Chtěl bych se Vás ale dotázat na tu kyselinu mléčnou. Já pro zvýšení kyselosti (snížení pH) používám „ostrou“ kyselinu vinnou (a to hlavně před kvašením do bílého moštu, v případě když je málo kyselin – třeba tento rok 2018), která se pak ve víně časem vysráží do vinného kamene. Máte z vlastních zkušeností porovnání mezi vinnou a mléčnou? Třeba do moštu používat vinnou a do vín mléčnou? Díky za každou radu resp. zkušenost Romec

    #201553

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ako som písal, mne to prekvasilo veľmi búrlivo za pár dní. Hneď po tom búrlivom kvasení (viac menej kontinuálne) začali stúpať jemné bublinky po stenách demižónu, ale len asi týždeň, čo je na JMF dosť krátko, ale bola dostatočná teplota tak to možno aj stačilo. Počas stúpania bubliniek som už cítil kapustu. Nechcel som hneď síriť ako sa píše vyššie, tak som čakal. Testy na sirku meďou boli negatívne.
    Včera po mesiaci som už víno prisíril a dal som tam bentonit, nech sa zbavím maximálneho množstva prídavných látok. Počkám tak 2 týždne na vyčistenie, potom stočím a potom budem riešiť ďalší postup.
    Raz som už riešil zápach vo víne (červenom). Postup: 1. Prisíril som, 2. Clarisol – stočil som po 48 hod., 3. PVPP – stočím po 48 hodín, 4. Fructidor (kyselina citrónová + ascorbová). Výsledok bol super – víno bralo zlato. Neviem však presne o aký zápach išlo, nevedeli sme sa zhodnúť. (niekto vravel sirka, niekto kapusta, niekto myšina… ale zabralo to).
    poprosím o názor na postup, prípadne, či ste skúšali riešiť neriešiteľné a akým postupom a výsledkom.

    Ďakujem.

    #201555

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak říkáte, kyselina vinná je ostřejší. Dávám ji do moštu před kvašením. Když například potřebuji zvednout kys. ze 4 na 6, tak dám 50% vinné a 50% mléčné. Ta je jemnější. Potom do vína, když je potřeba, již dávám jen mléčnou.

    #202565

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Po potvrdení viacerých sú v mojom víne merkaptany.
    Doporučili i vyskúšať aktívne uhlie.
    Aplikoval som do menšieho demižóna Granulon, stočil, ale smrádek tam zostal – nezabralo.
    V chuti je prijateľné. Akurát vzhľad vína po uhlí zostal hodne špatný – dúfam, že sa to vyčistí.
    Toľko info.

    #204524

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ak dám merkaptanové víno prepáliť prejde zápach do destilátu?
    Máte skúsenosť, prípadne teóriu chemika?

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 16)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.