Hladina SO2 vs. oxidace

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Hladina SO2 vs. oxidace

Zvolené téma obsahuje celkem 15 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  JendaS a poslední změna proběhla 3.11.2017.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 16)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170265 odpověď

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Možno hloupa otazka, ale pri jake hranicne hladine SO2 zacina byt vino nachylne na oxidaci ? Mam pocit ze tento rok mlade vína hodne spotrebuvaju siru a vcera sem nameral ve vinech okolo 30-40 volnej siry. Je to podla vas optimalni, alebo mam zvednout aspon na 50 ?

    #170267 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    30-40 je podle me ideal pokud chces mlade vino i pit, ale je potreba casteji kontrolovat, rychle sira pada, jinak klidne na 50. Kdyz namerim 20-25, tak uz citim naznak lehke oxidace. Aspon 30 je potreba

    #170269 odpověď

    JendaS
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim. 30-40 jak pise Xsucha02. ja sirim na 35-40. mlade vina jsou „hladove“ ale pod 20 mg/nal by se nemelo jit kvuli jiz zminene oxidaze a hlavni je mit nadoby stale plne..taky uz to tu nekdo psal..A mimo volne SO2 je taky celkova SO2 ktera narusta sirenim volne SO2

    #170311 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    nemá tu někdo zkušenost s přípravkem Anticasse FN 50g? pokud nebudu dávat čiřidlo, jak dlouho jej necháváte v nádobě a kdy stáčíte, případně lahvujete? díky

    #170312 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zkusenost s tim nemam, ale na co to konkretne potrebujes? Rekl bych zbytecne dle slozeni: Obsahuje uhličitan draselný, mléčný kasein, disiřičitan draselný a kyselinu askorbovou.

    #170313 odpověď

    JendaS
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdraim micurinec jiz zminovany pripravek je „prevence“ proti oxidaze, na cireni pouzivam benonit klasika ktera ucinkuje..

    #170314 odpověď

    JendaS
    Účastník
    Poslat vzkaz

    bentonit 100g/hl prvni davka.pokud o chces lahvovat dat na rozbor..popr dle rozboru dat druhou davku kdyz je vse ok filrace a do lahve

    #170317 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    filtraci budu řešit stočením, nicméně v demižonu ze starších ročníků se projevila oxidace, proto použiji tento přípravek, nicméně nevím jak dlouho to tam mám nechat

    #170318 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nemyslim si ze zrovna tento pripravek ti pomuze proti oxidaci. Dle slozeni je tam jen sira, ktera ozivi oxidaci. Kolik siry mas ve starem vine? Radeji bych dal pvpp, a druhy den stocit lehce pres siru, podle toho kolik ji tam ted mas. Nebo rikaji zdrave kvasnice a michat je, ale to nemam vyzkousene, pouze u mladeho vina.

    #170351 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    tak daný Solaris měl 30 volné síry

    #170354 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A jaktoze ti zoxidoval, nedoplnena nadoba? Zkus to pvpp, trochu to pomoze

    #170356 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    To pvpp je vůbec co? Asi blbej korek na demizonu, budu si muset na toto lépe posvitit

    #170357 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A neni to jen z vrchu? Nebo i kdyz naberes ze spodu? Je to takovy bily prasek nevim z ceho

    #170359 odpověď

    Pavel893
    Účastník
    Poslat vzkaz

    S Anticasse FN 50g mám několikanásobnou zkušenost, všdy se 100% účinkem jak v bílém tak červeném víně. Jednalo se ale vždy o stará vína, kde byla oxidace opravdu v počátku byla zřejmá jen ve vůni, nikoli v barvě a chuti. Jestli si to dobře vybavuji, tak se anticasse rozmíchalo ve víně, nechalo se to sedimentovat cca 2-3 dny, pak jsem to stočil a následně vyfiltroval. Po ustálení nebylo po oxidaci ani památky.

    #170362 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky za info, stačilo by to jen stocit a pak lahvovat?- filtrování nedělám.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 16)
Odpověď na: Hladina SO2 vs. oxidace
Osobní informace: