drobná rada

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce drobná rada

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  roman123 a poslední změna proběhla 28.9.2017.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #168692 odpověď

    novic
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Protože velice obdivuji ty, kteří dokáží stvořit víno, tak jsem se rozhodl zkusit, jestli to dokáži také. Protože u nás není šance pěstovat vlastní révu, tak jsem si sehnal mošt a podle „chytrých knížek“ se snažím něco stvořit. Zdá se, že mám úspěšně téměř dokvašeno a budu stáčet a sířit. Zvolil jsem pyrosiřičitan draselný. Asi budu vypadat jako totální hlupák, ale z návodu mi není bezpečně jasné, zda potřebným množstvím jen vypláchnu demižon, nebo ho přisypu do vína. Tak bych prosil o upřesnění, případně nějakou další dobrou radu pro totálního začátečníka. Díky

    #168696 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Novice,
    nenechávejte to dokvasit úplně do sucha, nechte si tam zbytkový cukr. Jinak vám můžou vystoupit hořčinky, pak by jste musel použít další preparáty. Pyroš se dává přímo do vína, zasiřte to na 80 aby se kvašení zastavilo, určitě aby jste měl jistotu tak to ještě zchlaďte pod deset stupňů. Kvašení se zastaví a víno se začne čistit, jestli jste na začátku mošt neodkalil, to znamená že máte na dně demižonu hrubý kal tak můžete to víno hned stočit do druhého demižonu bez hrubého kalu. Pak nechat sednout jemné kaly. Demižon musí být po dokvašení stále plný. Na dně potom bude jemný kal/mrtvé kvasinky/ ty obsahují ještě aromatické látky, víno nechte ležet na nich a jednou až dvakrát týdně ty kaly promíchejte aby nevznikla nějaká vada. Jednou za měsíc doplňovat síru, mladé víno ji žere rychle. Na jemném kalu může být víno až do jara, ale je to na vás. Pak přetočit zase bez kalu. A vypít. V případě že bude kyselé, tak ležením se sráží kyseliny na stěně a zjemňují se, dá se narychlit vynesením vína na mráz. Potřeba skladovat při 11°a míň.
    Vínu zdar.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
Odpověď na: drobná rada
Osobní informace: