Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › Bentonit x Tosil+Želatina
Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PavelMikulenka a poslední změna proběhla 5.11.2019.
Zdravím, chci se poptat na názor na čeření vína…dosud jsem používal Tosil a želatinu a je fakt, že při oteplení sklepa, případně pokud byl někde zbytkový cukr, tak se sem tam víno pohne a na dně se vytvoří zákal – předpokládám, že se jedná o termolabilní bílkoviny. Proto se chci zeptat, na váš postup čiření….jestli nejdrříve aplikujete bentonit na odbourání termolabilních bílkovin a následně něco dalšího (Tosil atd.) nebo pouze bentonitem a posléze filtrace? Případně někdo používá také Tosil+želatina a nemá podobný problém jako já? A jaký typ bentonitu použít? Něco sem si přečetl,ale nevím jestli je lepší ten chladnomilný od 6°C do studeného moštu nebo je lepší teplomilný, kdy je potřeba mošt ohřát? Díky za názory..
Zdravim,nekdo se muze podelit o svoje zkusenosti? Ja s cirenim bentonitem nemam zadne zkusenosti, proto budu rad za nazory jinych…jestli cirite jen urcitym pripravkem nebo kombinujete vse vyse zminene dohromady…
Zdravím, já čiřím nejprve bentonitem (NaCalit), následně kombinací Hausenpasta + Klarsol, potom filtr.
Záleží jak čiříte, pokud čiříte zároveň bentonitem na odstranění bílkovin, musíte to dělat dohromady, v rámci cca 30 minut, kdy je vše rozmícháno, pokud to tam dáte po několika dnech, tak si tam dáte zpět bílkovinu. Želatina jsou bílkoviny, takže i když se to dělá tuto trojkombinací, většinou ty vína nikdy nemám zcela bez bílkovin. Proto používám bentonit osobně vždy nakonec.
Jak pisi, dosud jsem ciril pouze Tosil+zelatina….ale stava se mi,ze se mi termolabilni bilkoviny vysrazi vlivem zmen teplot ve sklepe a proto bych se jich chtel zkusit zbavit….takze co sem si tak procital nebo na co jsem prisel,tak i jak pise RP2712, nejdriv bych dal Tosil a zelatinu dohromady a po par dnech pridal bentonit…jen prave nevim jaky druh,jestli chladnomilny nebo radeji ten,kdy se vino musi ohrit na urcitou teplotu…
Já bych dal tosil, rozmichal, želatinu rozmichal a nakonec bentonit rozmichal vše po 30 minutách. Nebo stočit po želatině a pak dát bentonit, je to jistější. Pokud máte možnost ohřát, ohrejte a dejte klasiku, je to lepší s jistější, mám to i cistci než po těch chladnomilnych co jsem zkoušel…
Jsem začátečník,víno dělám pro sebe po pár litrech.Já dával jenom bentonit ,po dvouch stáčkách z jemných kalů, cca po půl roce.Některé víno se vyčistilo,některé ne.O radu jak ho zavolal známému vinaři,který dělá víno déle,jak víno vyčistit.Poradil tosil+ želatinu,což pomohlo.Dále poradil,že bentonit dává už do již vylisovaného moštu.Takže letos,jsem po odkalení přidal kvasinky a bentonit,takže uvidíme co to udělá,ve sklepě mošt začíná druhý den fermentovat při 14°C.
tady máte presný návod z BS
https://www.vinarskepotreby.cz/out/media/6fadfc80-310e-4697-8f22-d13729808342.pdf
dokonce to prodávaj přímo i v balení na 100 litru
https://www.vinarskepotreby.cz/souprava-na-cireni-vina-na-100l-rozvaz-1.html
Dúležité je
si nechat změřit v labáku presnou dávku bentonitu
pokud dáte málo – bude to bez účinku a bílkovina vám tam zústane
pokud to preženete – očešete zbytečne víno o aroma
Děkuju za tip na soupravu na číření vína.Po přečtení návodu nechápu pořadí dávkování.Při číření bílého vína by se měl dle návodu přidat první tosil,dále želatina a nakonec bentonit.Ale u tosilu se píše,že se dávkuje v 10ti násobném množství želatiny.Znamená to tedy,že se udělá směs želatiny a tosilu, přidá do vína a rozmíchá ve víně,nakonec se přidá bentonit?Ani poměrově mě to nevychází.Pokud bych chtěl čířit 100 l vína tak dle návodu musím dát 100g tosilu,ale rozpustit v 10ti násobném množství želatiny,což by znamenalo dát 1000g želatiny?Zřejmě tam chybí slovo nižší množství želatiny.Omlouvám se za možná špatné otázky,ale raději se zeptám než něco udělám špatně a zkazím víno.
Tuhle soupravu také používám a naprostá spokojenost…
Špatně jste pochopil návod!
Při použití na 100/l: První se přidá Tosil,rozmýchá. Dáte nabobtnat želatinu,cca po 30minutách vmýcháte do vína. Necháte vysrážet dle potřeby, já většinou 7-10dní, první dva dny zamýchám pak 5den a nechám usadit. Přetočím z kalů a vmýchám nabobtnalý Bentonit. První 2-3dny zamýchám, nechám sednout, max.po 10dnech stočím,přefiltruji….atd.
Jinak Tosilu se dává 10x větší množství než želatiny,tz. Když víte obsah vína, který potřebujete vyčiřit, vypočítate si množství potřebného Tosilu a to množství vydělte 10 a vyjde Vám potřebné množství želatiny.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena