Aktivace kvasinek

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Aktivace kvasinek

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  rahorn a poslední změna proběhla 6.7.2018.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #193302

    Zdravim,
    rad bych se zeptal jestli mate nejaky osvedceny zpusob aktivace kvasinek (uslechtile kvasinky). Prestoze se snazim dodrzet postup popsany na saccich, se mi dost casto stava, ze se kvasinky nerozjedou. Vcera se mi to opet prihodilo, kdyz jsem je pridaval do visni. Ale tam byl zrejme problem ze byly premrzle. Diky za rady.

    #193712

    rahorn
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No namíchám min. 10násobné množství (spíš víc) směsi vody + moštu(mače) v poměru 1:1, v mikrovlnce ohřeji na 25-30°C (bez přidaných kvasinek!!), přidám kvasinky, dobře promíchám (špachtlí), a nechám v teple.. do 30min se mi rozjedou vždy.. nejdříve se ze dna uvolňují na hladinu, poté tvoří pěnu, pak je důležité nepřidávat je do výsledného objemu tak, aby byl teplotní rozdíl menší než 8°C, jinak utrpí teplotní šok, takže je nechávám ve sklepě postupně zchladit.. pak je přimíchám a vždy to bylo OK. Nějaké jiné látky jako výživu pro kvasinky, cukr a já nevím co nikdy kvuli osmolaritě nepřidávám do zákvasu, ale do výsledného objemu.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.