Zdravím a děkuji za názory. Část vína plánuji naláhvovat a uložit ve sklepě abych časem vytvořil nějáký archiv a výběr vín. Proto se snažím podle rad zkušenějších o stabilizaci proti koloidním zákalům a proti druhotnému rozkvašení dostatečným zasířením. Zatím nejsem vybaven na filtraci, ale postupně pořizuji výbavení (není to zrovna levný koníček :-).
Moc se mi tam nechce přimíchavat něco živočišného původu, ale vypadá to, že to bez toho nepůjde. Myslel jsem, že by se ten bentonit + zbývající zákal dal přefiltrovat s přidanou křemelinou přes ten kuželový vak jako levnější varianta svíčkového křemelinového filtru, který se všude vychvaluje jako šetrná filtrace. Našel jsem doporučené kombinace KLAR-SOL SUPER + ISINGCLAIR-HAUSENPASTE 1 : 4 nebo BEVASIL® 30 + SIHA Klärgelatine. Mělo by to mít stejné účinky. Je některá kombinace vhodnější?
Díky