Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#152744

babra
Host

S čerpadlem by to šlo samozřejmě mnohem rychleji, jde spíš o to, jaký by vyvinulo tlak, aby to samospádový filtr vydržel, neprotrhly se desky apod.

Ohledně části vína, do kterého jste nepřidával bentonit a nyní je již čistší – napadá mě takový scénář, že v tom víně, do kterého jste bentonit přidával hned na začátku, nyní chybí to, co by se s bentonitem mohlo srazit a klesnout ke dnu, protože to bylo odstraněno již v moštu. Pokud to vezmu laickou úvahou, to co ve víně spolu s kvasinkami sedimentuje, jsou nějaké bílkoviny, které mají schopnost samovolně sedimentovat. Ty vám v podstatě vyčiřily víno, do kterého jste nepřidal bentonit, spolu s kvasinkami a různými jinými kaly, které navázaly, sedimentovaly. Víno je tak opticky čiré, ale třeba plné termolabilních bílkovin, které nesedimentovaly a víno mohou kdykoli opět zakalit. A v tom kalném víně ty samovolně sedimentující bílkoviny už dávno nemáte, protože jste je odstranil bentonitem již v moštu. Z toho vyplývá, že by možná bylo vhodné zkusit nějaké bílkovinné čiřidlo, nebo želatinu (což je také bílkovina), jak radí Stary zanek. Bílkovina, byť uměle dodaná, bude navázána na roptýlený bentonit a společně to bude okamžitě sedimentovat. Tím, že ve víně již je bentonit, bílkovinné čiřidlo nebude mít čas na navázání látek, které z vína odstranit nechcete. Proto se obvykle dává bentonit až na konec, protože spolu s bílkovinnými čiřidly rychle sedimentuje. Ti kdo to máte nastudované z chytrých knih, mě opravte.

Když zkusím jiný scénář – bentonit již dávno sedimentoval a zákal je způsoben něčím jiným, co nebylo bentonitem navázáno. Opět, když přidáte bílkovinné čiřidlo, to něco bude navázáno a pak to dobře zamícháte a bentonit vše vezme ssebou na dno. Natáhnul bych si pár vzorků do bezbarvých pet flašek a v teple domova s tím udělal pár experimentů.