Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

babra
Host

Samospádový filtr, takový ten červený, na dvě kruhové desky, filtruje velmi dobře – podle jemnosti použitých desek, ale zatraceně pomalu. Na jemné desky to jen tak kape, samozřejmě záleží, jak bylo víno vyčiřeno. Hodně kalné ještě dokvášející víno jsem filtroval hrubými „předfiltračními“ deskami rychlostí cca 10L/hod při výškovém rozdílu nádoba-filtr 1,2m, což odpovídá tlaku 0,12 baru. Nejlepší je nechat to přes noc. Filtr nemá odkapávací vaničku, takže se pod něj musí dát kýbl, do kterého odkapává to, co propustí okraje desek – u jemných desek to nekape téměř vůbec. Co naplat, chtělo by to nějaké čerpadélko, které by udělalo aspoň nějaký tlak.

S tím bentonitem se mi to ale nezdá, že by neklesl, je to co je rozptýlené skutečně ještě bentonit? Mohl dávno sedimentovat a zákal může být způsoben něčím, co bentonitem nebylo odstraněno. Dávka bentonitu nemusela být dostatečná. Pokud s tím už nechcete dělat žádná alotria, nechal bych to ještě nějaký čas ležet, jestli se to začne čistit, až pak bych to filtroval, ale hrubými deskami, jemné by se hned ucpaly. Nebo bych si natáhnul pár vzorků do pet flašek a zkusil čiřit další dávkou bentonitu, při vyšší teplotě, než sklepě. Ještě mě napadlo, zda máte ve sklepě stabilní teplotu, vypozorovali jsme s tchánem, že v demižonech se to někdy trošku samovolně míchá vlivem kolísání teploty.