Sirka test by asi byl průkazný, kdybych zrovna neměl rýmu – o dva dny později už byl náznak hniloby trochu cítit i z vína, zřejmě spontánní JMF? Měl jsem to touto dobou i vloni a nakonec to do jara z vína vyvětralo, ale v části, kterou jsem potřeboval nalahvovat už na svátky a tak jsem ji v tomto stadiu zasířil, to zůstalo a občas to někdo poznal. Také by spontánní JMF nahrávalo to, že to stejné víno, ale v menším demižonu, ve kterém dokváší pomaleji, má o ždibínek vyšší kyseliny. Teď už nezjistím nic, jak jsem začal denně míchat kaly, smrad se v hrdle demižonů nemá šanci udržet, navíc čekám na start JMF po přidání bakterií.
Ale i tak mě překvapilo, co se z vína po přidání uhlí začalo uvolňovat za šílený smrad, nechápal jsme, kde se to v tom víně vzalo. Zajímavé je i to, že v přefiltrovaném odbarveném vzorku jsem naměřil jen 3g kyselin – uhlí v takto vysoké dávce stáhlo i kyseliny? Ještě doplním, že jsem použil aktivní uhlí akvaristické – kupovat drahé enologické kvůli odbarvení vzorku vína do zkumavky mi přišlo zbytečné.