No jasně že tam bude….ale pokud chcete nechat zbytkový cukr z hroznů…ten co má byt…z vinohradu, tak vám nic jiného stejně nezbude. Jsme už ale zase u toho co všechno do vína nacpete (zahuštěný mošt, hroznový koncentrát, cukr)…když to tam původně nebylo… Je to tak trocho o poctivosti.
Mám sklep na zahradě, tudíž je možnost vyčerpat večer víno ven, kde se schladí přes noc, možnost, která funguje podle toho co počasí dovolí. Přešel jsem ale na chlaďák, přes který se čepuje pivo, do nádoby ponořím chladící desku, kterou proudí vychlazená voda z chlazení no a k tomu ta stáčka se sírou, do druhého dne je kvašení zastavené, do třetího se začne od vrchu víno čistit. Je ještě možnost chladit ledem, do petek nalijete vodu, necháte je zmrznout v mražáku a ty pak ponoříte do dokvášejícího vína (nevýhoda je, že je nedostanete do demižonu ani sudu, nádoba musí mít takové hrdlo, aby petka prolezla).
Ještě jednou možností zastavení je filtrace, ale deskama neuděláte skoro nic, křemeliňák doma má málokdo a o Crossu se nemá cenu asi ani bavit.
Stejně vám nic jiného než kombinace stočení, zachlazení a zasíření nezbude…