Označujete se jako horský vinař a uvádíte stupně mrazu. To je mi blízké, proto Vám sdělím svou zkušenost. Mám šestým rokem vinohrádek v Trutnově, 195 keřů, vsadil jsem na Solaris a Cabernet Cortis. Ostatní odrůdy vůbec neprosperují a chystám se zjara přeroubovat asi 50 sazenic (ZW, MT, Chr). Dnes tu bylo ráno -4,5 st, takže tímto končí vegetace révy vinné na mém vinohrádku. Zítra všechno posbíráme, pomeleme dohromady a uděláme ryšák, jak se dříve běžně réva zpracovávala v české oblasti. CC má teď 16-17 st., Solaris 18-19. Vzhledem k cukru nemám obavy, že by mráz nějak poškodil hrozny. Vám doporučuji po mrazu na nic nečekat, všechno posbírat a zakvasit. Nevím, jakou máte cukernatost, ale já jsem pod 15 st. ještě víno nedělal. Pokud bude Vaše víno mít nějakou pachuť v důsledku mrazu, tak snad pomůže SensoVin. A do okrajových a vzdálených okrajových oblastí doporučuji jenom odrůdy, které maji v genetice Vitis amurensis. Hodně zdaru přeje J. Novotný.