Vychutnejte si naše růžová vína!

S přicházejícími teplými dny začíná také sezona moravských a českých rosé. Prosluněné období láká k trávení času venku a ve společnosti a k obojímu osvěžující, ovocitá a lehká růžová vína patří. Užijte si tyto chvíle s přáteli a růžovými víny i vy.

Trefa do růžové

Naše země má výbornou geografickou polohu, což se odráží i v povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí vinařů. Jejich příjemná ovocná a květinová vůně i široká škála tónů v jejich chuti spolu dokonale ladí a tato harmonie bývá zpravidla ještě podtržena svěží kyselinkou či příjemným zbytkovým cukrem.

Jak vzniká růžové?

Rosé se vyrábí z odrůd révy vinné plodících modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. A tak můžeme s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté dále žije jako víno bílé.

Sommelier Marek Babisz doporučuje

Růžová vína se podávají nachlazená (8–12 °C), zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální ke konzumaci v teplejších měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jako jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami, ale výborně doplní třeba i steaky. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu. Pokud ji nemáte, postačí ta na bílé víno.

 

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz