zdenek

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad? #204676

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    To zamazání ran by mělo být hlavně u větších ran – určitě 3 leté dřevo a více. Menší rány zaschnou v pohodě.
    Jinak loni na soutěži v řezu mluvil p. Hanák o tom, že by se měly kmínky zařezávat s dostatečnou rezervou, aby mohlo dřevo proschnout a nenarušilo dráhy mízy. Ten kus dřeva by tam měl zůstat i 2 roky a poté odřezat. Jenže v praxi na to není čas, takže sám upadne. Dostatečná rezerva u něj na obrázku byla tuším minimálně 2x průměr řezné rány. Ano, nechávat věšáky na klobouky – o tom se mluví už déle, ale stále se řeže bez „špalků“.
    Jinak štěpařský vosk vyschne, popraská a nechrání ránu. Nemluvě o tom, že pod 5°C se již hondě těžko roztírá.
    Osvědčil se mi Sadařský balzám (lze koupit v hosp. potřebách nebo přímo v Brně http://www.fima-brno.cz). Obyčejný latex nevím, jestli může nějak keři ublížit – jestli neobsahuje pro keř toxické látky.
    Nějaký tip na speciální balzám pro vinici?

    CC> Loni s mrazy problém nebyl. Jinak kromě střihání vinice v době proudění mízy je ještě možné opozdit rašení tím, že se jeden rýv ohne a druhý ne. Dříve obrazí ten, který je výš – tedy neohnutý. Ten druhý bude s rašením opožděný. Když zmrzne pupen/lístek, tak se neohnutý rýv odstřihne. Toto jsem v praxi ještě nikdy nepraktikoval a neslyšel jsem, jak hondě je to efektivní.

    odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad? #204600

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vinohrad by se teoreticky mohl začít střihat, jakmile z něj na podzim opadá všechno listí – tím začíná vegetační klid.
    – Prakticky termín řezu záleží na výměře vinice, aby se všechno stihlo (například někdo začne v prosinci a nestihne to do začátku rašení, někdo to má za dva víkendy hotové).
    – Pro menší výměry je vhodné začít později, kdy je již zřejmé, které tažně přežily zimu (nebyly okousány zvěří nebo nezmrzly – velké mrazy bývají v půli února). Takže je asi dobré začít tam, kde nejsou mrazové kotliny nebo není tak velké nebezpečí okusu.
    – Tuším, že jsem někde slyšel, že se má stíhat, když je více jak -5°C (opravte mě někdo). Toto omezení je podle mě také teorie. Rána po řezu zasychá několik dní a teplota se může změnit pod danou teplotu.
    – Údajně by se mělo stříhat, když není vlhlo – kvůli šíření ESCA ve vzduchu – ale to je jedna z možných příčin choroby.
    – Někdo střihá, až začne téct míza. Podle mě to až tak není dobré. Ale na druhou stranu, když z rány pomalu teče míza, tak se tam ta ESCA nedostane – jen moje domněnka.
    – Někdo začne střáhat, až vylézají pavouci z děr 🙂


    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím!
    Jaké máte zkušenosti s elektrickými nůžkami? Ideálně jestli máte srovnání mezi různými značkami (Infaco, Felco, Bahco, …). Rozdíl v kvalitě použitého materiálu, ostří, ergonometrii, baterii (výdrž x váha, po kolika letech koupě nové, …), opravy (po kolika odpracovaných letecha a na jaké výměře, cena), co všechno zvládnou ucvaknout (např. suchý kmínek o průměru x cm). Klidně i srovnání se starými typy el. nůžek.
    Díky Zdeněk

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201485

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak je to s tou kolaudací pro již zavedené provozovny – respektive od jakého roku registrace provozovny musí být zkolaudovaná? Měl jsem za to, že kolaudaci musí mít všechny, když se jedná o potravinářskou výrobu.

    SJ: Bod 2 a 4: pokud nechce brat člověk dotace, tak se na SZIF nemusí hlásit. Bod 6: Když nechce víno zatřídit, tak nemusí volat důvěrníka, ne?

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)