Vytrhlik

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 23)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: JMF- v malém množství ve sklepě #227531

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Provrtat gumový/silikonový špunt středem a na jedné straně jej rozříznout podél provrtané dírky tak, aby se dal kabel protáhnout do středového provrtaného otvoru. Dělá se i gumový špunt s otvorem pro kvasnou zátku, tak ten stačí jen proříznout, aby se tam dal protáhnout kabel topítka.

    odpověď na: JMF- v malém množství ve sklepě #227280

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já jsem použil jen polovinu balení bakterií v jednom roce a zbytek jsem zalepil izolepou a dal zpět do mrazáku. Za rok jsem je použil a fungovaly. Výživu já nedávám. Polisování to ještě dokváší, tak by bakterie mohly vyžít ze zbytku kvasnic. Ohřívám topítkem.

    odpověď na: založenie nového vinohradu #227062

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím.
    Ze stolních hroznů se nedá dělat smysluplné víno. Spíše naopak – některé moštové odrůdy lze použít i jako stolní. Tak to nakombinujte podle toho, jaký odhadujete odbyt.
    Jestli je oploceno a nemohou tam srnky a zajíci, tak jsou tubusy asi zbytečné.
    Nejdřív sázet, pak až sloupky a dráty. První rok po výsadbě stačí jen roxor jako opora.
    Sází se zpravidla na jaře – lepší počasí, chuť k růstu, připravené sazenice…
    A ohledně rady doporučuji sledovat na youtube příspěvky a komentáře Bc. Pavola Macko. Má tam hodně zajímavých příspěvků ohledně pěstování.

    Tak ať se daří.


    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím „benne1“.
    Vyšel jsem z původní myšlenky, ale mám malé množství moštu na chlazení a nechtělo se mi utrácet za chladicí jednotku, která je poměrně drahá. Ve sklepě mám studnu s užitkovou vodou s teplotou vody 13,5 °C, tak jsem ji použil jako zdroj chladicí vody s tím, že mošt tím takto vychladím na cca 15°C. Níž to se studniční vodou už nejde. Vodu pouštím jen mírným průtokem a pouštím ji zpět do studny. Bez chlazení je teplota kvasícího moštu kolem 18°C – mám menší množství v nádobě.
    Jako chladič použit také nerezový vlnovec.
    Foto v příloze.

    Jaké teploty v průběhu kvašení?
    Nazačátku nechávám bez chlazení, až se to rozjede = tak 2. den. Pak chladím tak týden na 15°C – méně neumím. Vypínám, když kvas ustává, aby to dojelo bez chlazení.

    Co vy ostatní? Jak to řídíte?

    odpověď na: Filtrace – kónický filtr #224373

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hledal jsem nějaké levné řešení filtrace. Nejprve jsem si pořídil tento hadrový kužel, potom samospádový kruhový filtr, abych si nakonec koupil nejmenší deskový filtr na 6 desek včetně čerpadla. Hadr a kruhový filtr mi zbyl 🙂


    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobré poledne.
    Mohu požádat o zaslání projektu? O zkušenost se následně rád podělím. Děkuji. Josef Vytrhlík.

    odpověď na: Co to je – co s tím #220598

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Řekl bych, že roztoči. Hálčivec nebo vlnovník…?
    Kumulus má vedlejší účinek i proti nim, ale chce to aplikovat dříve = v době před pučením. Aplikují se sirné přípravky (sulka), ale také v době pučení. A nebo draví roztoči, ale ti se aplikují v zimě, do konce února.
    Teď už snad jen nějaký akaricid typu Nissorun, ale už to asi moc nezabere.

    Já plánuji v zimě nasadit dravé roztoče.


    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kolaudace, resp. rekolaudace je záležitostí stavebního úřadu a ten bude chtít popis nového užívání, požární zprávu a hygienické řešení. Oblekovice toto zajímat nebude.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 23)