Vita Vrba

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Podvojné odkyselení #228333

    Vita Vrba
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sířil jsem 5g/100l před kvašením (což by mělo být pryč) a 5g/100l při odkalení. Momentálně leži na jemných kalech. Mohl bych zkusit zatím nastartovat JMF u vzorku, kde je vše OK. Co ale, když mám vzorek s náběhem na těkavky. Neudělá to právě v těchto případech spíš víc škody než užitku?

    odpověď na: Podvojné odkyselení #228327

    Vita Vrba
    Účastník
    Poslat vzkaz

    U bílých vín mám většinou 7-8, u tramínu 5, měřeno po dokvašení, roztokem K – orientačně. Něco vypadne přes zimu, tady bych to neřešil. Jedná se o červená vína, kde jsem byl zvyklí z předchozích ročníků na hladší vína – zmlsal jsem se :). Tady jsou kyselinky kolem 8 mg/l, ale pocitově vyšší (měření je ještě nepřesnější než u bílého). Upravil bych jen cca 1/4 objemu z každé odrůdy, na zkoušku. BOK nechci provádět, protože s tím mám malé zkušenosti a letos jsou v červených vyšší těkavky…

    odpověď na: Podvojné odkyselení #228292

    Vita Vrba
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím. Chtěl bych se zeptat na podvojné odkyselení. Hledal jsem podrobný návod, ale všude je jen stručný popis procesu. Hlavně se mně jedná o toto.
    Pokud vím množství přípravu, mám odměřeno dílčí množství vína, změřeny kyseliny. Provedu samotný proces odkyselení v dílčím množství.
    Nevím ale za jak dlouho bych měl víno stáhnout/odfiltrovat aby nedošlo ke zpětnému rozpuštění krystalů podvojné soli?
    Kolik mám času na sedimentaci, nebo na nic nečekat a odfiltrovat víno hned?
    Jak hrubá/jemná má být filtrace?
    Za jak dlouho po scelení s původním množstvím je víno vhodné ke konzumaci?
    Má s tím někdo zkušenosti?
    Díky.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)