Zdravím, já to mám stejne, před dešti 19, nyní slabých 17 a bobule na maximum plné vody, naštěstí to nepraska. Rozdíl je čím to měříte, pokud pomelete avylisujete není rozdíl tak znatelný jako refra. či vzorkem, kde se Vám první vyskytne voda a až později vyšší cukry z dužiny.
Zdravím, chci se zeptat zkušených, pokud mám registrované vinice a oficiálně z nich prodám hrozny např. Do výkupu vinařství, je pak nutné podat daňové přohlášení a uvést a zdanit to jako vedlejší příjem?
Zdravím, jak jste na tom s cukry různých odrůd? Díky za info s oblastí
Dobrý den, cukry jsou sice vyšší než obvykle ale aromatický jsou tyto pozdní odrůdy v hroznech naprosto nevyzrálé. Snad zaprsi, sníží se cukry a dojede to v klidu na pozdní sběry. Pokud to posbirate, víno bude dle mě takové nijaké. Jen můj názor a zkušenost….
Zdravím vinaře, jaký máte letos vegetační stav oproti minulému roku? Zdá se mi to letos velmi vpřed, tak bych rád věděl, zda to někdo měří nějak podrobně a jak to vypada. Díky za příspěvky
Zdravím, jaké používáte pro sudová červená vína filtrační desky? Nechci to brát až moc drasticky, tak pokud někdo filtrujete deskami i červená vína, tak jaké desky na závěr? Samozřejmě beru pro opticky čisté víno s jiskrou. Díky za názory
Já sem právě dával před 2 dny a víno se z čistého úplně zakalilo, nikdy s tím problém nebyl, tak snad to klesne, bentonit na červené nedávám, ale pokud to tak zůstane, musím dát něco s opačným nabojem skrze vysrazeni. Proto mne zajímají zkušenosti jiných s tímto cirenim
Zdravím, pracujete někdo s čerstvými bílky či sušenými do červených vín? Jak dlouho trvá reakce do sednutí? Přidáváte něco k tomu?
Díky za odpovědi
JendaS děkuji za poznatky a odpověď, ale to hlavní tam není a to je otázka zda má někdo zkušenost nebo neví, jestli se může aplikovat tosil+želatina+bentonit současně a je to poté bez bílkovin či zda se musí nejprve stočit želatina s tosilem a teprve potom dát bentonit na odstranění bílkovin. OD BS mám na zkoušku sadu na čiření vín, tam je napsané, že první tosil+želatina a pak bentonit, jen tam není poznačené za jakou dobu bentonit, zda to může být hned současně. Jde mi o to, že želatina je bílkovinové čiřidlo a pokud by bentonit při současné aplikace nestáhl dokonale bílkoviny, je tam k ničemu a stáčet to dvakrát u všech vín, když by to bylo odzkoušené a v pořádku s aplikací všeho najednou, ušetřilo by to spousty času i vína v sedimentech. Totéž platí pro Klarsol-Hausenpaste+ bentonit, což je dle mého téměř to stejné, jen možná šetrnější na změny vína.
Děkuji za vyjádření
Mám dotaz k soupravě na čiření, želatina s tosilem je jasná i dle dávkování a všeho, ale za jak dlouho můžu dát bentonit? Hned např. po pár hodinách nebo až po stočení želatiny s tosilem? Jde mi o to, abych měl bílkovinovou stabilitu a zabralo to, když želatina je bílkovinová s + nábojem. Děkuji za odpovědi kdo má s touto trojkombinací zkušenosti, případně ještě Klar sol – Hausenpaste – Bentonit.
Děkuji všem
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena