Romec

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 45)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Aromatika v bílých vykvašených vínech #200286

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, děkuji za info – přesto bych na Vás měl ještě pár dotazů.
    1. Taniny před koncem kvašení – do moštu byl přidán galický tanin + ke konci kvašení jsem použil Trenolin Bukett. Těch taninů je spousty, můžete mi nějaký Vámi osvědčený poradit? Jinak používám do vína po první stáčce tanin Limousine (dříve jej nechci používat, neboť občas při vínech, která se nechtějí čistit používám HausenPastu s Klar solem a ty berou i taniny).
    2. Kyseliny – kyseliny jsem před začátkem kvašení upravil na hodnotu 7g/l
    3. pH – stále zvažuji nákup pH metru – můžete mi nějaký opět Vámi osvědčený pH metr doporučit? Jaké hodnoty pH jsou pro mošt a víno?
    4. Bohužel nevím jak mám ve svém malovinařství udržet kvasící mošt na 18°C.
    5. Je pravdou, že jsem letos nepoužil kvasnou zátku – tak to je i možný důvod – jinak kvašení dle mého nebylo až tak bouřlivé.

    Ještě jednou díky a omlouvám se za obtěžování

    Romec

    odpověď na: Aromatika v bílých vykvašených vínech #200275

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, při kvašení bílých vín byla zpočátku krásná aromatika vín, avšak s probíhajícím kvašením tato aromatika docela dost odcházela – myslíte si, že se po úplném vykvašení opět alespoň částečně navrátí do „mladého vína“?

    Romec

    odpověď na: Sirka a JMF #200047

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, chci se dotázat jak postupujete v případě, že má víno před JMF sirku – použijete nejdříve kupzit – víno stočíte z kalů a poté aplikujete bakterie?
    Díky za rady.

    Romec

    odpověď na: hořčiny ve slupce #198391

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím vás, dával jste pouze PVPP nebo společně i s např. Most Gelatinou. Kolik dáváte toho PVPP popř. želatiny? Někdo doporučuje dávat PVPP do kvasícího moštu – i z důvodu dokonalého „přírodního“ rozmíchání vlivem kvašení.

    odpověď na: Zkušenosti s odkalením odrůdy Děvín #198281

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za info a velmi si vážím Vaši odpovědi a snahy mi pomoci. Buničinu jsem po cca 6 letech co mám problémy s odkalením děvínu použil také (s ostatními odrůdami problémy nemám) – vyzkoušel jsem snad všechny možnosti, letos zkusím ještě neodkalený mošt zchladit pomocí PET lahvích. Nicméně jsem chtěl ten problém vyřešit tak nějak elegantněji resp. najít příčinu proč vzniká u této odrůdy tolik kalů. Chtěl jsem se Vás ještě dotázat na tu „gázu“ co máte přehozenou přes ten pres – je to nějaká speciální tkanina, kde se případně dá koupit?

    ještě jednou díky

    Romec

    odpověď na: Zkušenosti s odkalením odrůdy Děvín #197694

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem resp. obnovou dotazu na odkalování děvínu – tak, aby nezůstalo po odkalení cca 50% kalů (i při použití odkalovacích enzymů). Děkuji za rady Romec

    odpověď na: Měření volné síry #191829

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, pokud do zkumavky s vínem „nakapete“ 1ml Reaganzu bude to znamenat, že ve víně máte volné 10mg/l SO2. Abyste dosáhl obsahu volné 40mg/l SO2 musíte navýšit síru o 30mg/l. Teď záleží na tom kolik toho vína (l) máte a co používáte za přípravek (pyrosulfit, kapalná síra), protože každý přípravke „dává“ jiné množství síry. U pyrosiřičitanu draselného přidáním 2g na 100l navýšíte volnou síru o 10mg/l.

    odpověď na: tekuta sira – obsah SO2 #186983

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, p. Horst má pravdu – slovo „volná“ je v návodu špatně uvedeno. Jedná se o celkový přídavek SO2, z toho se něco naváže a něco zůstane ve formě volné SO2.

    odpověď na: Síření nerez #186189

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na těchto stránkách píší http://www.vinarskydum.cz/component/content/article/12-uvodni-strana/185-poskozeni-nerezovych-nadob o nevhodnosti používat při síření nerezového sudu plátkovou sírou.

    odpověď na: pH metr – doporučení #171298

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, chtěl jsem se dotázat jaký by jste mi doporučili ph-metr s ohledem třeba na životnost elektrod.

    Děkuji
    Romec

Prohlížíte 10 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 45)