Ondra

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 13 (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Klenbová pivnica #204880

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám v plánu stavbu podobnýho sklepa jako Jarino. Co jsem tak četl, tak letní teploty se dají srazit výsadbou keřů na násyp nad sklepem – stíní a ochlazují výparem vody. Hlavně nedávat žádný kameny, štěrk atd. – akumulují teplo. Hodně tepla uniká / vniká dveřma, takže na ně se zaměřit. No a asi bych udělal izolaci extruďákem + komplet izolaci, protože vlhko = plíseň a bakterie plus riziko vytopení přívalovým deštěm. Bohužel mám krásně rovinatý pozemek blízko řeky, tak jsem zvědavej, kolik to půjde pod povrch.
    O.

    odpověď na: Hydraulický lis #202702

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky za odpověď. No kdyby to bylo těch 60%, tak mám z 240 kg hroznů asi 144 l moštu. Já mám s bídou 100 l a to to ždímu co mi ruce stačí. Proto si právě říkám, jak se dá těch 60% vymáčknout, protože mě se to ještě ani zdaleka nepovedlo…

    odpověď na: Hydraulický lis #202698

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, chci se zeptat, z asi 240 l CHA jsem vypresoval cca 100 l moštu (po odkalení), lisovaný na malým lisu na šroub, matoliny jsem vždycky min. jednou rozhazoval a znovu presoval. Podobně i u jiných odrůd. Přijde mi to málo, ale matoliny byly skoro suchý a nevím, jak by se z toho dalo vymáčknout víc. Takže výlisnost cca 40%, netuším, jak se někdo může dostat na 70%, to mě přijde jako scifi. Resp. by mě zajímalo, jestli je možný na klasickým ručním lisu na šroub nebo panenku dosáhnout třeba 60% výlisnosti. Díky

    odpověď na: Dokvášející víno #198113

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Posekana trava, ale mě přijde, že i takový ty zeleninový tóny v chuti, sirka. Jenže když to dám někomu (nejsou vinaři) kostnout, tak tam nic necítí. Tak nevím no, spíš by mě zajímalo, co to udělá a kde udělali soudruzi chybu.

    odpověď na: Odrůda Mery #198085

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, tak abych se podělil se svou zkušeností – letos vysázeno 20 hlav, vzešly všechny. Mám vedle sebe VZ, MM a mery. Moc nestříkám. Perena se jako první objevila na mery, některý sazenice za dva dny bílý, VZ a MM celkem v pohodě, chytli to až později a v mnohem menším rozsahu. Takže jak psal moll, rezistence na plíseň bída.

    odpověď na: Dokvášející víno #198081

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, dokváší mi šardonka (14 dní), už jen občas probuble (1x za 5 – 10 sec.). Dával jsem kvasinky a výživu. Teď se mi zdá, že to víno nijak nevoní, spíš je cítit po trávě a v chuti je taková divná. Je to v 50 l demižonech, cca 2 cm kalů. Stočit a zasířit? Míchat s tím nejde, hrozně pění. Je to normální nebo je to v pr…., resp. dá se s tím něco dělat? Díky

    odpověď na: Problematicke kvaseni #197351

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zavíral bych ho, aby tam zbytečně nelezl vzduch a párkrát za den pořádně promíchal. Ale nemám moc zkušenosti, tak nechci radit kraviny.

    odpověď na: Problematicke kvaseni #197349

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    To je asi hodně. Něco se píše tady:
    https://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?zalozka=13;id=18199;studium=40008;zp=22483;download_prace=1, někde jsem našel i přidání enzymu lysozymu nebo kys. sorbové, ale to fakt nevím jak se provádí a co to s vínem udělá, jak po senzorické, tak po zdravotní stránce. Jinak asi fakt scelit nebo promíchávat.

    odpověď na: Problematicke kvaseni #197324

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak to tam máš asi opravdu těch 200 to vypadá. Těžko říct co s tím – smíchat s jiným, provzdusnit?

    odpověď na: Problematicke kvaseni #197302

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ono taky záleží na konkrétním balení kvasinek. Mě dva dny taky nekvasil demizon, ostatní tři v pohodě. Na ten co nejel jsem dával jinej pytlík kvasinek. Tak jsem to zakvasil kvasinkama z dalšího balení a v pohodě. Tím chci říct, že není pytlík jako pytlík…

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 13 (celkem z 13)