Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 36)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Kovová chuť #202337

    A jakym zpusobem jste Kupzit do vina aplikoval? Kovova pachut muze ve vine vzniknout pokud se Kupzit neaplikuje spravne. Viz. napr.:

    https://www.proneco.cz/clanek/prevence-a-reseni-sirky-ve-vine/

    Pokud jste to nezastavoval v prubehu kvaseni a nechal to dojet az do stadia , kdy uz to nebubla tak to pravdepodobne dokvasilo do sucha. I vzhledem k tomu, ze zminujete, ze je vino trpke. Ale je tam i moznost, ze se kvaseni v prubehu z nejakeho duvodu zastavilo samovolne (tech duvodu muze byt vice). Mereni zbytkoveho cukru se provadi vetsinou v laboratori, ale pro malovinare je to zbytecne.

    Zjednodusene se to da spocitat rovnici „Cukernatost * 0,6“, coz by odpovidalo zhruba 12,6 stupnu alkoholu ve vine, pokud prokvasilo do „sucha“

    odpověď na: Vak hydrolisu #200600

    Prodejce mi tvrdil, ze neni treba nijak osetrovat (hydrolis Lancman 120L). Jen je pry vhodne ten gumovy vak nevystavovat mrazu. Pripadne ho lze i na zimu demontovat, pokud se neda cely lis uchovat nekde, kde nemrzne.

    Myslim ze mereni vinomerem neni dostatecne presne. Meril jste cukernatost mostu pred kvasenim? Podle toho se da urcit obsah alkoholu v hotovem vine. Dosladit muzete cim, chcete jen doufam ze to pak nebudete nikomu nabizet k piti :-). Trpkost by se mela z vina postupne vytracet lezenim. Dejte mu cas.

    odpověď na: Pokles cukernatosti #197991

    Zdravim, je mozne aby v hroznech poklesla cukernatost? Minuly tyden (pred desti) jsem nameril cca 18 – 19. Vcera jsem sel premerit znovu a ma to jen 15 – 16. Tak nevim, jestli jsem to spatne zmeril nebo to ma opravdu mene.
    Diky

    odpověď na: Vosy, sršni, hmyz #196447

    Nezkousel jste nekdo povesit do vinohradu „falesne vosi hnizdo“? Cetl jsem, ze se tam pak vosy/vcely nevyskytuji, kdyz si mysli ze uz je tam obsazeno..

    odpověď na: Zrání Solaris #194836

    Ja uz mam asi tretinu sezranou buhvi cim 🙂 Ale na sber to vidim tak aspon 2 tydny jeste. Doufam ze tam neco zbyde.

    odpověď na: lis na hrozny, jaký? #194823

    Ja mam celkem asi 700 hlav a nakonec jsem sel do Lancmana 120. Vylisnost bych rekl, ze je nizsi nez u klasickeho vretenoveho lisu, ale zase lisovani je setrnejsi a hlavne je to hrozna pohoda. Pri mensim mnozstvi hroznu se da predem trochu napustit mech a pak teprve plnit. Lisoval jsem i cca 100 kg pomletych hroznu a slo to v pohode. Kupoval jsem ho na http://www.vinarskeveci.sk, kde vysel nejlevneji, ale uz jsou to 2 roky.

    odpověď na: Jaky nerezovy tank vybrat #193349

    Taky mam v planu porizovat nerezku a mam stejny dilema. Pokud konicka nerezka funguje tak jak si myslim a kaly se jednoduse odpusti spodnim kohoutem a neni nutne vino x-krat pretacet z demizonu do demizonu, tak si myslim ze se ta investice vyplati. Ale pokud to takhle jednoduchy neni, tak bych sel do normalni nerezky.

Prohlížíte 10 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 36)