Zdravím všechny. Má někdo prosím osobní zkušenost s maďarskými mošty od pana Panochy, popřípadě jinými dodavateli?
Takže BS má novou nabídku PIWI https://www.vinarskepotreby.cz/sazenice-revy-vinne-pro-vysadbu-2018. Mají tam i PINOT NOVA, na jejíž název jsem si nemohl vzpomenout výše. Jinak nabídka BS je totožná s nabídkou od Tschidy http://www.rebschule-tschida.com/sortiment/weissweinsorten/, kde je to ale asi o 20 Kč na sazenici levnější.
Páteční sběr 17,8 ČNM, 7,5 kyselin.
Hodonínsko. Včera zkušební měření z několika desítek bobulí vyšlo 19 ČNM.
Přesně tak. Napustit vak, dát rmut a lisovat.
My jsme chtěli pouze bílé odrůdy, takže loni byl vysazen Donauriesling a na příští rok má kamarád objednán Donauveltliner. Dle odrůdových zkoušek v Rakousku jsou vína nerozeznatelná od klasiky, je to totiž podmínka pro registraci. Obě odrůdy jsou již uznané. Z neuznaných se dá objednat odrůda Chardon (PIWI z CHardonnay, objednáno 200 ks na příští rok) a mají i Traminett (jak jinak než z Tramínu), ale tam není zatím dost množitelského materiálu (chtěl jsem 200 ks). Objednáno v Rebschule Tschida –Apetlon – Rakousko.
Donauveltliner a Donauriesling jsem opakovaně pil (např. výstava PIWI Šardice) a vína se mi líbila. Ing. Hanák míval k Rakouskému křížení v Šardicích každý rok přednášku (letos pouze překládál dalším dvěma rakouským vinařům), ale obě odrůdy tam dost chválili. Co se týká červených odrůd tak tam je to bída. Ale teď mají nějaké nové křížení z RM a to vypadá velmi dobře. Ale červené nechci, takže jsem si nezapamatoval název. Mají i odrůdu Sauvin (křížení SG) http://www.sonnenmulde.at/home/aktuelles/2010/piwi-rebsorten/, nebo Blütenmuskateller.
Nejlepší je vyzkoušet na jednu odrůdu různé druhy a podle výsledků si vybrat . Nám se např pro VZ osvědčily Oenoferm Veltliner F3, ale pro jinou oblast či klon to může být jinak. Takže vyzkoušet. Obecně bych nedoporučoval krasinky aromatické typu „R2“, ale pracovat bez kvasinek chce opravdu velké znalosti, aby se vinař vyvaroval různých problémů s vínem. Já si práci bez kvasinek a její výsledky pamatuji, ale dnes si to bez nich nedokážu představit.
Potřebné informace jsou částečně na stránkách http://eagri.cz. Je nutné se zaregistrovat na UKZUS (viz. odkazy dole), a podávat veškerá hlášení. To by nebylo to nejhorší, ale jak jsem to pochopil, tak pokud chcete prodávat víno (nezáleží na množství), tak zahajujete podnikání a je nutná živnost. Dále se jedná o produkt podláhající spotřební dani, ta je sice nulová, ale je tak třeba podávat přiznání celníkům, samozřejmě po registraci u nich. Určitě jsem na další hafo povinnosti zapoměl (hygiena-máte provozovnu, ČOI-kontrola kvality, finanční úřad , převážení vína-nutno hlásit celníkům atd………….).
Naše zákony nepamatují na malovinaře (tento pojem zákon tuším od roku 2011 nezná). Takže s 300 litry jedině šedá ekonomika a modlit se aby se na to nepřišlo.
http://eagri.cz/public/web/file/227381/Navod_na_podavani_prohlaseni.pdf
http://eagri.cz/public/web/file/227397/Voditko_2017_07_27.pdf
Zatím nic moc. Ani jsem neměřil. Na jaře přemrzl a teď je zase sucho. Jednotlivé hlavy se značně liší stupňem dozrání. Od skoro zralých po zelené broky. Typuju sběr tak v polovině září.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena