Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 106 z 88 (celkem z 88)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Máte typ jak sledovat počasí? #168015

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz
    odpověď na: Maďarské mošty Panocha #167887

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny. Má někdo prosím osobní zkušenost s maďarskými mošty od pana Panochy, popřípadě jinými dodavateli?

    odpověď na: Klasické odrůdy jako piwi #167609

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Takže BS má novou nabídku PIWI https://www.vinarskepotreby.cz/sazenice-revy-vinne-pro-vysadbu-2018. Mají tam i PINOT NOVA, na jejíž název jsem si nemohl vzpomenout výše. Jinak nabídka BS je totožná s nabídkou od Tschidy http://www.rebschule-tschida.com/sortiment/weissweinsorten/, kde je to ale asi o 20 Kč na sazenici levnější.

    odpověď na: MT cukernatost #167293

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Páteční sběr 17,8 ČNM, 7,5 kyselin.

    odpověď na: MT cukernatost #167081

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hodonínsko. Včera zkušební měření z několika desítek bobulí vyšlo 19 ČNM.

    odpověď na: HYDROLIS #166828

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přesně tak. Napustit vak, dát rmut a lisovat.

    odpověď na: Klasické odrůdy jako piwi #166708

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    My jsme chtěli pouze bílé odrůdy, takže loni byl vysazen Donauriesling a na příští rok má kamarád objednán Donauveltliner. Dle odrůdových zkoušek v Rakousku jsou vína nerozeznatelná od klasiky, je to totiž podmínka pro registraci. Obě odrůdy jsou již uznané. Z neuznaných se dá objednat odrůda Chardon (PIWI z CHardonnay, objednáno 200 ks na příští rok) a mají i Traminett (jak jinak než z Tramínu), ale tam není zatím dost množitelského materiálu (chtěl jsem 200 ks). Objednáno v Rebschule Tschida –Apetlon – Rakousko.

    Donauveltliner a Donauriesling jsem opakovaně pil (např. výstava PIWI Šardice) a vína se mi líbila. Ing. Hanák míval k Rakouskému křížení v Šardicích každý rok přednášku (letos pouze překládál dalším dvěma rakouským vinařům), ale obě odrůdy tam dost chválili. Co se týká červených odrůd tak tam je to bída. Ale teď mají nějaké nové křížení z RM a to vypadá velmi dobře. Ale červené nechci, takže jsem si nezapamatoval název. Mají i odrůdu Sauvin (křížení SG) http://www.sonnenmulde.at/home/aktuelles/2010/piwi-rebsorten/, nebo Blütenmuskateller.

    odpověď na: Kvasinky do moštu #166435

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nejlepší je vyzkoušet na jednu odrůdu různé druhy a podle výsledků si vybrat . Nám se např pro VZ osvědčily Oenoferm Veltliner F3, ale pro jinou oblast či klon to může být jinak. Takže vyzkoušet. Obecně bych nedoporučoval krasinky aromatické typu „R2“, ale pracovat bez kvasinek chce opravdu velké znalosti, aby se vinař vyvaroval různých problémů s vínem. Já si práci bez kvasinek a její výsledky pamatuji, ale dnes si to bez nich nedokážu představit.

    odpověď na: Prodej vlastniho vina #166434

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Potřebné informace jsou částečně na stránkách http://eagri.cz. Je nutné se zaregistrovat na UKZUS (viz. odkazy dole), a podávat veškerá hlášení. To by nebylo to nejhorší, ale jak jsem to pochopil, tak pokud chcete prodávat víno (nezáleží na množství), tak zahajujete podnikání a je nutná živnost. Dále se jedná o produkt podláhající spotřební dani, ta je sice nulová, ale je tak třeba podávat přiznání celníkům, samozřejmě po registraci u nich. Určitě jsem na další hafo povinnosti zapoměl (hygiena-máte provozovnu, ČOI-kontrola kvality, finanční úřad , převážení vína-nutno hlásit celníkům atd………….).

    Naše zákony nepamatují na malovinaře (tento pojem zákon tuším od roku 2011 nezná). Takže s 300 litry jedině šedá ekonomika a modlit se aby se na to nepřišlo.

    http://eagri.cz/public/web/file/227381/Navod_na_podavani_prohlaseni.pdf
    http://eagri.cz/public/web/file/227397/Voditko_2017_07_27.pdf

    odpověď na: Zrání Solaris #166024

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zatím nic moc. Ani jsem neměřil. Na jaře přemrzl a teď je zase sucho. Jednotlivé hlavy se značně liší stupňem dozrání. Od skoro zralých po zelené broky. Typuju sběr tak v polovině září.

Prohlížíte 10 příspěvků - 106 z 88 (celkem z 88)