Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 91 z 88 (celkem z 88)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Bílky #170855

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Proč čiříte červené? Jediný důvod by snad byl, že už půjde ze sklepa. Ono se to vyčistí samo a po roce v sudu většinou není nutný ani bentonit. Víno je poté přesto v láhvi stabilní a bez znatelných kalů.

    odpověď na: JMF pčedčasný konec #170749

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    JMF jsme začali dělat právě kvůli RM, která se rozjížděla v lahvích, dnes je samozřejmá u všeho. Už se „podařilo“ odbourat jablečnou u RM na nulu (asi ročník 2009), a při nízké vinné to znamenalo okamžitou myšinu a konec vína (ani had to nebral). Odbouráváme pouze odhadem, na chuť (což není ideální) až letos zakoupen PH-metr, takže na to půjdeme víc vědecky.

    odpověď na: hořčina v mullerce #170649

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud nezaberou klasická čiřidla, tak potom pouze čisté PVPP, nebo něco co ho obsahuje. V případě nutnosti používáme pouze 100% PVPP. Výborné výsledky, bez vlivu na kvalitu vína. Jelikož neprovádíme klasické čiření, tak má i tu výhodu, že nezvyšuje podíl bílkovin ve víně a neovlivňuje potřebnou dávku bentonitu. Většinou dobře sedimentuje a jde odstranit stočením. Zatím nebylo nikdy nutné ho odstranit filtrací. Vhodné je aplikovat s bentonitem.

    odpověď na: Stanovení SO2 u tmavě červených vín #170470

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zde je návod. Sám se divím, ale citoval jsem naprosto přesně „zčerná, stane se neprůhledným“. Stačí vyzkoušet v praxi a snad každému bude jasné. I nejtmavší červená vína musí mít přece jiskru. Až ji při testu ztratí a tato změna vydrží 30 sec., tak odečtete hodnotu a je to. Sám používám A+B i rakouský Reagenz a nevidím v tom rozdíl. Záleží co mají na prodejně.
    https://www.vinarskepotreby.cz/out/media/b4de5c4a-a283-44d1-90ac-15c920dfae81.pdf

    odpověď na: Snížení barvy rulandy šedé #170434

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud je barva jediný problém, tak bych to neřešil. Jinak barvu sníží síra, nebo aktivní uhlí. Obojí ale snadno udělá víc škody než užitku. Taky čas trochu pomůže, popřípadě filtrace. My pouštíme RŠ z mlýnku rovnou na pres a s barvou není žádný problém.

    odpověď na: Stanovení SO2 u tmavě červených vín #170405

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vzorek červeného po přidání roztoku zčerná, stane se neprůhledným. Pěkně to jde vidět na dně zkumavky. Tam to musí ztmavnout taky a vydržet. Při troše zkušenosti jde měřit s přesností na 5 mg. Pro moji potřebu dostatečná přesnost. Bez měření síříte opravdu od oka a to většinou nedopadne dobře.

    odpověď na: Začátek náběhu JMF #169766

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Chce to vydržet, ale přidat se dají vždy. Více než prskáním se náběh odbourávky pozná čichem. Letos jsme poprvé přidali bakterie už do kvasícího rmutu RM. Naběhlo to pěkně. Už je vylisovaný, voní a chutná dobře. Stále zahříváme, ať doprská. Uvidíme.

    odpověď na: Fortifikované víno #169669

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je to jen o tom co chcete vyrobit. Sladké, suché, nebo něco mezi tím. Informací k tomuto tématu je hromada.

    odpověď na: Odkaleni mostu #168302

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odkalovací enzymy nelze používat spolu s bentonitem, ten je inaktivuje. Jinak kaly je dobré smíchat s buničinou a přelisovat. Po vylisování je z kalů 90-95% křišťálové šťávy.

    odpověď na: Maďarské mošty Panocha #168088

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky. Koupím raději hrozny.

Prohlížíte 10 příspěvků - 91 z 88 (celkem z 88)