CC

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 46 z 40 (celkem z 40)
  • Autor
    Příspěvky

  • CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak to dělám já: ráno posbírám hrozny a pošlapu je v takové té červené vinařské bedně (můžeš samozřejmě použít jakoukoli větší nádobu, kam se vejdou dvě nohy), poté rmut přeleju do 50-litrových hoboků (takové ty bílé, s 2 uchama, černým šroubovacím víkem), necham tam asi 24 h ležet, druhý den ráno lisuji. Mošt leju do 50-litrového demižonu, necham 24 hodin spontánně odkalit, poté kaly stáhnu hadičkou. Demižon necham jen do 3/4 plnej, aby byl prostor na kvašení. Dam špunt s kvasnou zátkou, pokud nemáš, dej přes hrdlo igelit a gumičku, do igelitu udělej malou dirku (dá se použít i plátno). Čekej až to začne kvasit. Můžeš si 5-7 dní předem udělat zákvas, tj. posbíráš kýbl hroznů, podrtíš, vymačkáš v ruce do PETKy, tu dáš někde na teplo. V době, kdy budeš lisovat, bude už v PETce burčák, který naleješ do odkaleného moštu. Můžeš mošt zasířit, tak na 30 mg SO2/litr (nebo jen 24h předem zasířit demižon sirným plátkem) – je to jistota, aby ti to chytlo to správné kvašení.
    Protože budeš rmut lisovat určitě na nějakém ručním lisu, budeš mít výlisnost tak 50%. Ty výlisky maj v sobě ještě spoustu cukru, kyselin a dalších dobrot – nevyhazuj je, dej je zas do toho hoboku, nalej na to vodu (polovinu množství, než jsi z nich vylisoval moštu), nechej 24-48 h odležet a vylisuj. Změř cukr a doslaď, eventuálně přidej ten kal, který jsi stočil z moštu – dodá to tomu druháku ještě šmak. Burčák „druhák“ nikdo od opravdového nepozná, nemusíš pít burčák z moštu a zbyde ti víc na víno.
    Další dotazy? :-))

    odpověď na: Zrání Solaris #194930

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    pro „greib458“ : nechat být, ať si to roste. Jen vylámat zálistky (boční výhony z paždí listů) do výše cca 50 cm od země, jinak vše ostatní nechat růst.. Neboť co naroste nad zemí, tomu adekvátní množství kořenů roste pod zemí. Ony ty výhony budou silné už tak dost a bude se to v zimě, až budete stříhat tvar, špatně ohybat..

    odpověď na: Zrání Solaris #194846

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já svému dávám taky tak 2 týdny (při stávajícím průběhu počasí), ale zrání mám docela nevyrovnané, a to asi zásluhou nedostatku vody. V dolní části svahu jsou hrozny už zavřené, zaměkkající, dají se jíst, ale obal zrníčka ještě kyselý a semeno zelené.. Nahoře některé hrozny ve fázi hrášku a dokonce některé zasychající, scvrklé.. Loni sběr 25.8., letos teda o ty 2-3 týdny dříve.. Zatížení keře mám také celkem velké, bez redukce násady.. Letos jsem ponechal i zálistkové hrozny, aspoň bude koncem září co zobat..

    odpověď na: kmínek poškozený strunovkou #193216

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No, vzhledem k tomu, že struna to oholila až na dřevo, včetně kambia, tak to až tak beztrestný průběh mít nebude..

    odpověď na: kmínek poškozený strunovkou #193212

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při obžínání vinohradu strunovkou jsem jeden 3-letý kmínek omylem „oholil“ z kůry kolem dokola. Keř má už tažeň s cca 5 letorosty a hrozny. Tak a co teď. Můžu to ponechat tak jak to je, hrozny nejspíš normálně dozrají a příští rok při zimním řezu kmínek uříznu pod poškozenou částí a zapěstuji kmínek nový. Nebo mám úrodu na tomto keři oželet a uříznout to ještě letos? Při troše štěstí vyraší ještě teď v létě nový letorost. který do podzimu vyzraje a příští rok už budu mít letorost na zapěstovaní kmínku a neztratím tak rok. V prvním případě mám strach, že zimu keř nepřežije, protože nebude mít zásobní látky.. U druhé varianty hrozí, že letorost do zimy nevyzraje..Máte někdo podobné zkušenosti? Díky. CC

    odpověď na: Zalozeni mensiho vinohradu #192732

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Solaris bude opravdu jistota. Mám vysazeno 200 keřů (výsadba 2015), loni pre-panenská sklizeň (40 kg). Sklizeno 25.8. Cukernatost 25 °ČNM. Pár hroznů na Cabernet cortis a Cabernet cantor (výsadba 2016) mi loni uzrálo na 23-24 °ČNM, cca o 2-3 týdny po Solarisu. Místo: Brněnsko, 300 m n. m. Jižní svah. Čili i na severním svahu u Přerova by obě odrůdy měly dozrávat do konce září spolehlivě.. Jako bonus u těchto odrůd je velmi vysoká rezistence vůči padlí, peronospoře a šedé hnilobě hroznů. U mne obě odrůdy dosud bez jakéhokoli ošetření. Asi pro vás nebude smysl sázet něco pozdnějšího..

    odpověď na: Odrůda Mery #191371

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vlastní zkušenosti nemám, ale dle literatury je bobule středně velká až větší, čili jako stolní – proč ne.. k tomu je to muškátová odrůda („rezistentní MM „).
    Stran technologie výroby vína píše literatura, že je vhodné řízené kvašení v nerezových nádobách při nižších teplotách..

    odpověď na: Výsadba Chorvátu,popř.PIWI #191355

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    k PIWI odrůdám: mám na jižní Moravě (Brněnsko) vysazený Solaris (200 ks) a loni byla panenská úroda – 25.8. sklizeno, 40 kg., cukernatost 25 °ČNM. Většina vypita jako mošt či burčák, jen 5 litrů jsem nechal dojet v 5l demižonku do listopadu, udělalo se z toho bez jediného zásahu pěkné aromatické víno. Prokvasilo do polosucha, hodně alkoholické, voňavé (24 h naležené na slupkách). Stran chorob: od výsadby ani jedno chemické ošetření, pouze zelené práce. Loni koncem srpna trochu oidium, ale nic co by stálo za řeč. Takže pro mě zatím pěkná odrůda. Možná by byla dobrá do kupáže s nějakou pozdnější.. chce to vyzkoušet. Loni jsem sadil Bronner, ten by měl být stejně rezistentní jako Solaris, o měsíc pozdnější, víno typu pinot blanc..
    Ceny z Rakouska – cca 1 Euro za sazenici..přesně už si nepamatuji..

    CC

    odpověď na: Vinohradnícke a vinárske fórum #191354

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak už tady psal admin – forum si děláme sami.. Určitě sem spousta lidí chodí pasivně se dívat, ale nic nenapíšou. Tak to pojďme trochu oživit.
    Třeba já už mám ostříháno, réva už začíná pěkně slzet, po Velikonocích už začnu vyvazovat. Průběh teplot je zatím příznivý, žádné velké extrémy, snad koncem dubna réva nebude moc narašená, až přijdou mrazíky.. Loni bylo od konce února už 15 stupňů a pak to tak dopadlo..
    CC

    P.S. Dobré vinohradnické (už méně vinařské) forum bývalo na zahrada.cz, ale tam už je to také nějaké polomrtvé..

    odpověď na: Vermikompost zkušenosti #189315

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já mám krátké zkušenosti jen s výrobou. Vermikompost si pro potřebu hnojení zahrady a malého vinohradu dělám třetím rokem. Mám vykopanou jámu cca 3 x 1,5 metru, hlubokou do 1 metru. Přepážka uprostřed z kulatiny, mezi kůly jsou mezery několik cm. Co oddíl, to jeden rok plnění. Další rok plním ten druhý, mezitím žížaly zpracovávají ten první. Na konci sezony je materiál zpracovaný a žížaly přelezou přepážkou do druhého oddílu. V říjnu je vermikompost bez žížal a lze jej vybrat. Materiál během roku zredukuje svůj objem na polovinu, čili roční výnos cca 0,5-1 m3.. Je to takový polointenzivní způsob produkce vermikompostu, ale mě to tak vyhovuje.

Prohlížíte 10 příspěvků - 46 z 40 (celkem z 40)