Dobrý den, letos jsem poprvé zkusil dát určité množství bílého vína (Sylvánské zelené,Pálava.Tramín červený) do malých dubových soudků 40 l.
Prosím, zda by někdo dokázal poradit, jak dlouho by v tak malém objemu, mělo víno zrát.Jedná se o vína se zbytkovým cukrem od 13-20 g.
Dále jsem suchou Frankovku dál do barikového soudku 28 l.I tady bych prosil o pár rad, jak dlouho to v tom soudku nechat, případně na co dát pozor.
Děkuji.
Dobrý den, na to není obecná rada, záleží jaké to víno chcete mít a jak moc chcete aby ten dub byl ve víně cítit. Také záleží jestli jsou sudy nové, nebo používané a kolikrát. Já většinou víno mám v nových sudech 2-3 měsíce, v používaných 3-4 měsíce. Jediná rada je ochutnávat a až budete s chutí spokojený, tak stočit.
Dobrý den, moc děkuji za rady.Zítra půjdu zase po týdnu ochutnávat.Ještě se chci zeptat, zda když to stočím do demižonu a nebudu to hned lahvovat,
bude se ta chuť dubu nějak měnit ? Případně pokud bych třeba do měsíce nalahvoval, jak se to potom mění v lahvi? Slábne to nebo se ta chuť dubu nebude měnit?
Ještě k té frankovce v tom malém bariku 28 l, tam je to také ideální do 3 měsíců stočit ?Sudy jsou nové.Děkuji moc.
Dobrý den, pokud víno nestočíte ze sudu po týdnu, ale bude tam delší dobu, tedy v řádu měsíců. tak chuť a aroma, které získalo v sudu zůstane. Pokud nalahvujete, tak samozřejmě postupem doby bude víno získávat lahvovou zralost, ale základ zůstane stejný. To jsou mé zkušenosti, co se týka bariku s tím jsem nikdy nedělal, tak jediné co mohu říci je ochutnávat, ochutnávat.