Zhorknutie mladého bieleho vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zhorknutie mladého bieleho vína

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  vinar a poslední změna proběhla 11.12.2022.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #256463

    _Martin_
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať na zhorknutie vína. Víno robím prvý krát. Je to biele víno, lisované, kvasené v sklenných demižónoch pri cca 22 C, klasické vínne kvasinky a živná soľ, čírené želatinou s kremičitou soľou (priemerná dávka v odporúčanej od-do). Čírenie prebehlo rýchlo, po cca dni. Víno bolo trošku horké, no po pár dňoch, vo fľašiach, pri teplote cca 22 C sa horkosť stratila. Ani víno v chladničke už znova nezhorklo. No fľaše, ktoré som odniesol na chatu do pivnice zhorkli a na ich spodku sa vytvorila čudná usadenina, také „lupienky“, podobajú sa na malé vínne mušky, sú to možno nejaké kryštáliky – okraje priesvitné, v stred tmavší. Teplota v pivnicu podľa mňa nemohla klesnúť pod nulu a dohadujem že kolísala kolo 6 C. Víno je stále veľmi mladé (pár týždňov). Fľaše sú uzavreté závitom (použil som rôzne sterlizované fľaše z liehovín a destilátov s originálnymi vyvarenými uzávermi).

    Viem takéto víno nejako opraviť – odstrániť horkosť? A ako prosím tomu do budúcna predísť?

    Za rady vopred ďakujem.

    #256494

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    pokud máte ve víně hořčiny, tak Vám samy nezmizí, můžete je jen vnímat s různou intenzitou v závislosti na teplotě vína a na momentální chuti.
    Hořčince ve víně lze do určité míry předcházet aplikací Mostgelatiny do moštu, ve víně lze potom řešit pomocí přípravku PVPP. Kvašení bych doporučil při výrazně nižší teplotě než 22 stupňů (kolem 15st), mošt po vylisování odkalit.

    Co se týká usazeniny těžko říci, to by bylo třeba vidět. Mohl by být vinný kámen, ale to jsou průhledné krystalky, ne tmavé. Pokud jste čířil rychle jen v rámci dnů tak je pravděpodobné že je to sediment, nebo mix sedimentu s vinným kamenem. Pokud víno nefiltrujete, tak je třeba nechat čistit (sedimentovat) v demižonu před lahvováním minimálně v rámci týdnů, lépe měsíců.

    #256504

    _Martin_
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ďakujem za cenné rady!

    Tie kryštály asi teda nesúvisia s horkosťou. Vysušil som ich a fotku dávam do prílohy. Chuťovo sú take jemne slano-sladké. Myslím, že máte pravdu a je to z toho, že som po vyčírení vína nepočkal dlhšie. Našťastie sa to pevne usadí na dne fľaše. Použil som https://www.vinarsky-dom.sk/souprava-na-cireni-vina_p3731, bez bentonitu.

    To PVPP vyskúšam, ale aj tak sa to víno dosť rýchlo míňa ;-). Robil som v to troch demižónoch a každý vyšiel trochu ináč. Dokonca aj v rámci jedného demižónu stočeného do fliaš s odstupom niekoľkých dní badám rozdiel. Je to čistá alchýmia :-).

    Čo sa týka teploty, postupoval som podľa https://domacevino.sk/sladenie-a-kvasenie/ kde odporúčajú teplotu okolo 19-23. A pravdupovediac som ani nemal veľmi na výber – buď v pivnici na chate kde je okolo 10 C a menej, alebo v byte kde mám tých 22 C. Ale ďalší rok skúsim niečo vymyslieť.

    Přílohy:
    #256637

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    hořknutí vina lze odstranit různými prostředky již ve fázi výroby vína, pokud tedy není způsobené nedostatkem kyseliny ve víně, měla by být nad 6g spíš k 7g zvlášť u mladého vína. Teplotu kvašení je také dobré udržovat pod 18°C zkuste rozkvasit v teplejším prostředí a pak přetočit do chladného sklepa.
    Ten zákal je nejspíš krystalický, na to by mělo platit zchlazení vína k nule, jsou na to i nějaké přípravky, které působí proti vypadnutí kamene.
    Po čiření vína je dobré použít bentonit proti vypadnutí termolabilni bílkoviny dá se udělat bento test.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.