Zastavení kvašení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zastavení kvašení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  vinar a poslední změna proběhla 1.10.2021.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #237513

    Ahoj vinaři,
    minulý rok jsem zkoušel své první víno (jednou rybíz a jednou Ng). Oboje se docela povedlo. Ng mi ale vykvasilo do většího množství alkoholu, než jsem čekal.

    Chtěl bych se zeptat, jak v domácích podmínkách zjistit a pak zastavit kvašení na 12% alkoholu?
    Tady https://www.wine.cz/diskuze/tema/domaci-vyrobu-vina-a-burcaku-pro-novacka/#post-200598 kolega píše, že měření vínometrem v domácích podmínkách je nepřesné.

    – Použil jsem kvasinky FermiHill Cool (https://www.vinarskydum.cz/fermihill-cool-20g_p5990). Kvasím rovnou ve sklepě (16°C cca) – proto jsem chtěl kvasinky, které to vydrží
    – Chápu, že pokud má mošt 21 stupňů cukernatosti tak vykvasí na cca 12 % alkoholu. Co když použiju mošt s vyšší cukernatostí? Musím nuceně zastavit kvašení?
    – Myslel jsem si, že to je jedna z vlastností vinných kvasinek, že sami zemřou na těch 12%. Je to tak nebo jsem použil špatné kvasinky?

    Jaký je cca průběh zvyšování alkoholu v průběhu času? Je to lineární? (Např. 1% alkoholu za týden?) Nebo ze začátku strmě stoupá a ke konci jen pomalu? Jde mi o to vychytat případné zastavování kvašení. Dělám to na chatě, kde nejsem každý den.

    S tím ještě související otázka: Vadí když víno okamžitě po dokončení kvašení nestočím? Tzn. pár měsíců to stále stojí na kvasinkách na dně s kvasnou zátkou (kterou jsem od konce kvašení neotevřel?)

    #237521

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V domácích podmínkách bych to nechal prokvasit do sucha a k určitému množství alkoholu se neupínal. Navíc se to těžko měří. Tvorba alkoholu závisí na množství kvasinek a to je zhruba podle gausovky. A po dokvašení bych určitě stočil, mírně zasířil a zašpuntoval. Nechávat to na kalech bych neriskoval, zvlášť když nemáš možnost kontroly, promíchání, atd.

    #238785

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    obecně zastavit kvašením lze chladem pod 10°C, dle aktivity kvasinek a následném stočení z kvasnic a zasíření dávkou přes 50 mg /l a tu udržovat, někdy i tak jemně dokváší, či se pak víno rozjede na jaře po oteplení sklepa

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.