Zápach ve víně – prosba o radu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zápach ve víně – prosba o radu

Zvolené téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Stanislav a poslední změna proběhla 9.11.2020.

Prohlížíte 14 příspěvků - 1 z 14 (celkem z 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #227589

    Stanislav
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím přítomné. Jsem malovinař amatér – začátečník. Zkouším dělat víno pátým rokem a letos poprvé jsem se setkal s něčím, co se mi ještě nestalo. Zakvasil jsem 100 L tramínu červeného, přidal výživu kvasinek, teplota ve sklepě cca + 14°C. Burčák byl výborný, minulou neděli se zlomil, vše se jevilo normálně jako každý rok. Ve středu jsem si všiml, že víno přestalo bublat, tak jsem si připravil nádobu, vysířil a odměřil pysiřičitan a chystal se stáhnout víno z kalů. Když jsem otevřel soudek, praštil mě přes nos silný zápach po zkažených vejcích-sirovodík a víno má žluto-mléčnou barvu. Víno jsem přesto stočil z kalů a nasířil. Četl jsem, že po nasíření se sirovodík se sírou vysráží na dně a po opětovném stočení by zápach měl zmizet. Je to pravda, nebo je potřeba s vínem provést ještě něco jiného? Nikdy jsem chemii krom síry do vína nepřidával a proto se bojím, abych něco nezkazil – 100L Tramínu by byla škoda 😉
    Prosím tedy zkušené vinaře o radu co teď? Děkuji za podněty a ať se vám daří.

    #227592

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    může být sirka…pokud hrozny byly v horším stavu,nahnilé,plísně atd,tak po vykvašení chce stáhnout z hrubých kalů co nejdříve nebo se dokáže vytvořit sirka….lze odstranit Kupzitem,případně bych víno profoukával,aby ten smrad vyšel pryč..

    #227594

    Stanislav
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hrozny byly hezké, dělali jsme s rodinou ruční probírku hroznů a každou nahnědlou bobuli vyhodili. Ve středu to přestalo bublat a dnes – po 2 dnech – jsem stáhl z kalů. Je to de facto žluté, sírovodíkové mléko 🙁 Nechápu, kde se stala chyba – před 5-ti dny fajnový burčák a teď takový hnus. Zkusím promísit s Kupzitem a pak nevím……

    #227595

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    treba se vyjadri zkusenejsi vinari,ja jen usuzuju na sirku z toho zapachu zkazenych vajec..

    #227597

    Jenja
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kupzit bych nechal až na poslední možnost. Prozatím do toho dostat vzduch, aby se to vyvětralo, stáhnout, nebo jen aerovat (provzdušnit). Možno stáhnout přes něco měděného. Dříve se provádělo šlehání mědeným drátem, nebo páskem mědi. Nejen že proběhla reakce s mědí, ale rovnou se dostal do vína i vzduch.

    #227598

    Stanislav
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za názory, zkusím tedy provzdušnit a znova stočit.

    #227599

    Stanislav
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je možné, že by situaci zapříčinila teplota ve sklepě? Kamarád ze stejných hroznů kvasil doma na chodbě – teplota 19°C a má to v pohodě….tak už nevím.

    #227603

    Twixtea
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    co jste měl za kvasinky? I když jste přidal výživu a měl jste např. kvasinky, co chtějí hodně papat, tak mohla být nedostačující a při dokvášení, kdy produkce CO2 už je malá tak produkující H2S zůstal ve víně. Dále na začátku doporučuji výživu nedávat, až třeba třetí den (podle vůně), takto se na začátku rozmlsají a pak jsou nenažrané, nemají co jíst, začnou být ve stresu a produkovat H2S.

    A když už to takto dopadlo?: Nejlepši je víno stočit na zdravé kvasnice a obšas promíchnout, kvasinky autolýzou tyto smrádky umí stáhnout.

    Ať se daří

    #227624

    Stanislav
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kvasinky BS-2 z BSa. Výživa byla dána zároveň s kvasinkami…..

    #227629

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Selektované kvasinky sú citlivé na výživu. Mala by sa dávať na dvakrát – na začiatku kvasenia a vo fáze rampáša. Bude to chcieť Kupzit, ale s tým opatrne, radšej na viackrát.

    #227673

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano, téměř jistě se jedná o sirku. Vždy mi pomohlo zasířit nový demižón, hadičkou víno stočit tak, aby teklo po stěnách nově zasířeného demiźónu, tedy aby reagovalo se sírou na stěnách. Víno které se přetáhne takto přes síru a nechá se pár dní vyvětrat bylo vždy potom dobré. Jen při hodně silné sirce je třeba použít přípravek jako třeba Kupzit. To by ale muselo víno na zkažených kalech ležet dlouho, a dle toho co píšete tak se jednalo o pár dní, to v pohodě přes síru spravíte.

    #227698

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud nepomohlo provzdušnění při stočení, které by mělo být bez síry, tak lze použít tekutou měď https://www.vinarskepotreby.cz/desulfin-100g-aeb-1.html?listtype=searchfulltext&searchparamfull=m%C4%9B%C4%8F.

    Z příspěvku není zřejmé jestli byl mošt odkalený, ale nejlepší ochranou proti sirce je odkalení moštu + výživa, jak je uvedeno výše a v pozdějších fázích pravidelné míchání kvasnic i v případ, že neplánujete delší ležení na kvasnicích.

    #227974

    Stalo se mi to kdysi na bílých vínech když jsem experimentoval s kvasnou zátkou – hned sirka jak prase. Provzdušnění v bednách nebo hoboku jistě pomůže a asi ve vašem případě nebude zbytí, ale bohužel tyhle operace poškozují víno aromaticky. Bílý víno (resp. jeho aroma) dost trpí na manipulaci, různý přelívání čiření filtrování. Čím víc manipulace a pohybu, tím míň vůně.

    #227985

    Stanislav
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Po opakovaném stočení a přidání malého množství kupzitu zápach zcela vymizel a objevují se opět tramínové tóny. Mošt nebyl odkalen, ani nebyla dodatečně přidána výživa kvasinek – a to byl asi celý problém. Pokusím se příští rok tomuto kroku vyvarovat a tímto děkuji všem zúčastněným v diskuzi za podnětné rady. Ať se daří!!!!

Prohlížíte 14 příspěvků - 1 z 14 (celkem z 14)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.