Zápach v mladém letošním červeném

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zápach v mladém letošním červeném

Zvolené téma obsahuje celkem 12 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  vinoc a poslední změna proběhla 5.11.2022.

Prohlížíte 13 příspěvků - 1 z 13 (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • #254012

    Alin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím a jako mikrovinař začátečník prosím o radu ohledně zápachu v letošním červeném,
    7 dní mi kvasil rmut Dornfelder (18°) a Dunaj (21°) docukrovaný na 22°NM. Hrozny zdravé,
    jen lehce pokapané po noční přeháňce, sířeno na 30 mg, zakvášeno čistou kulturou kvasinek.
    Vše běželo na první pohled dobře, zhruba osmý den od začátku kvašení, když už byl koláč rozpuštěný a ustalo perlení,
    jsem lisoval a stáhl do demižonků. Podle obsahu alkoholu by to mělo dojet do sucha.
    Pak jsem možná udělal chybu, když jsem to dosířil asi na 50 mg a nechal v demižonech ležet skoro týden (?).
    Během toho si na dno sedla docela dost velká vrstva kalů a víno začalo zapáchat. Po tomto zjištěný jsem znova
    stočil do 10 l demižonu, kde mám víno už asi 14 dní. Ten zápach je tam furt cítit, zatím s tím 2krát týdně míchám.
    Mně ten smrádek připomíná notně uleželé kvasnice, sirovodík (sirku) v tom necítím, ale žena říká, že je to mix starých kvasnic
    s přídechem vařeného vejce. Ve skleničce ten smrad sice úplně nevymizí, ale po pár minutách a provzdušnění je cítit zřetelně méně
    a při napití vystupuje docela příjemná chuť vína. V demižonu je i teď asi 2 cm vrstva kalů, nahoře pár mikrobublinek.

    Je toto normální situace a fáze výroby nebo je něco blbě? Případně co s tímto dále dělat. (Bílé víno mi po stáhnutí z kalů nikdy takhle nesmrdělo,
    dole byly vždy voňovaučké kvasnice s kyselinkou).

    Díky.

    #254046

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, pach po vejcích to bude sirka, nutno hned stočit z kalů přes síru (zasíříte nový demižón a víno do něj necháte stékat po stěnách). Potom nechat demižón týden otevřený, aby větral. Většinou to pomůže, otázka jestli jste tam už i tak nedal té síry moc. Jinak se prodávají i prostředky na odstranění sirky, např. kupzit.

    #254079

    Sten_1a
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobry den, pokud se jedna o sirku, tak nesmite v zadnem pripade sirit.Nesirit! Stocit bud pres neco medeneho nebo pridat nejaky pripravek proti sirce.Pak parkrat pretocit.Vyzkousejte si doma dat do sklenicky trochu vina,vhodte do ni 10Kc a pokud zapach zmizi je to sirka. Dalsi problem muze byt ze Vam vino spontalne zacalo odbouravat jablecnou kyselinu a vy jse to sirou zakonzervoval a s tim uz moc neudelate.Dale pak mohlo dojit k mlecnemu kvaseni z nahnilich hroznu a to uz take nedate pryc. Jedine pak zkusit na zdrave kvasnice a trochu na jich michat,ale nikdy nesirit,az problem vyresim tak sirim.

    #254095

    Prvně bych začal od toho čím jste šířil a v které fázi, ono se může stát že se v červeném samovolně nastartuje JMF a ta v prvopočátku může připomínat šířku, ale otázka zní jestli ten smrad byl cítit před zasirenim nebo po zasireni…

    #254106

    Alin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji moc za reakce,
    poslední dobou se tu moc nepsalo, a tak jsem vděčný za všechny odpovědi.
    Dnešní čichací komise se ženou myslím si celkem jasně potvrdila sirku.
    Pro upřesnění ještě uvádím, že při drcení hroznů jsem posypal pyrosulfitem (30 až 35 mg), při lisování pak dosířil.
    Po lisování to týden leželo na těch smradlavých kvasnicích (tady osobně vidím chybu), pak poprvé stočil, pak dalších 10 dní leželo, ale furt smrdělo.
    Dnes jsem to otevřel a zjistil následující – obsah síry jsem změřil 45 mg, natáhl asi decinku na 2 mince eurocentů a smrad rychle vyjel pryč! Takže asi
    jasný výsledek? Mimochodem – pak to vonělo a chutnala o několik tříd výše, než cokoloviv se mi dosud povedlo. Hrozny byly zdravé – sklízel jsem dříve
    ne kvůli hnilobě, ale bohužel kvůli zdodějom z dědiny, kteří intenzivně kradli. JMF moc nepředpokládám kvůli síření už od začátku (jsem ale teoretik).
    Teď jsem stočil do decentně zasířeného demižonů (10 mg) a provzvdušnil, nechal hladinu vína asi 5 cm pod okrajem a přes noc otevřené.

    Je toto OK? Co radíte dál. Lze zachránit nebo je to KO? Jak jsem zmínil, po kontaktu s mědí to začalo být velmi dobré.

    #254274

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ta síra zamyká aroma/smrady ve víně, proto se to víno mělo nejprve provzdušnit bez síry – stočit klidně i do otevřené kadě a nechat vyvětrat, aby sírka vyběhla ven. Poté se mělo stáčet a sířit nebo stáčet do zasířeného demižonu.

    #254289

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Doporučuji přípravky na bázi roztoku mědi např. Sulfiredox, Ramesol sirka stop či jiné. Postup dle konkrétního návodu, spíš vícekrát menší dávku, popřípadě provést zkoušku s více dávkami. Pokud zjistíte včas, stačí pár kapek a je hotovo. Měď, stočit, změřit síru a pokud je aspoň minimální tak nesířit. Velmi se neosvědčilo nějaké velké provětrávání.

    #254333

    Pikular
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mě loni vyskočila sirka na červeném, které leželo ještě na mlátě,zjistil jsem to až pozdě večer,do kvasného koláče ponořený měděný trychtýř ponechaný do rána zachránil celou várku.

    #254845

    Alin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za dosavadní rady.
    Víno jsem dvakrát stočil a nechal větrat; hned jak došel Sirkastop, aplikoval jsem jej v dávce na spodní hranici udávaného množství.
    Po 4 dnech stočil a záprdkový smrad je zdá se pryč.
    Otázkou je, co dál. Jak s takovým vínem dál zacházet? Je mi jasné, že po předešlém zacházení z něj asi šampion nebude, ale jeví se pořád celkem
    dobře – je sice kalné, ale na dne už kal logicky skoro není, na chuti takové mazlavé, lehce hořké, kyseliny ani vůni moc necítím, barva červenofialová.
    Jak moc dlouho by teď mělo ležet, kolikrát stáčet, jestli a kdy případně čířit? Chápu, že každý má svůj vlastní postup. Ptám se jako začátečník
    s ohledem na to, co se s vínem dříve stalo.

    #255519

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    sirka je poměrně lehce řešitelný problém, víno po ní klidně šampión být může pokud na to má. Další postup záleží na tom jestli Vám víno chutná, nebo jestli Vám v něm něco vadí. Zmiňujete hořkou chuť, pokud je hořčina výrazná, tak že Vám překáží, použít třeba PVPP a potom stočit. Číření bych ve Vašem množství neřešil, nechal stát ať se čistí samovolně a po nějakém měsíci stočil.

    #255553

    Alin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ta horčinka je tam jen lehce, není moc rušivá, ale uvažoval jsem směrem, že bych použil slabou dávku čiřidla (směs bentonitu, PVPP a dalších 2 látek), s níž mám zatím pozitivní zkušenost. Jen jsem to teď chtěl nechat aspoň do Vánoc ležet.
    Každopádně včera jsem ucítil decentní záprdeček i ve Zweigelu stojícím vedle, kde jsem se choval už obezřetněji (po vypresování za 2 dny znova stáhl z kalů, sířil méně). Čím to je, že se mi ta červená takto kazí? Promícháváte pak pravidelně jemné kaly na dně? Snažil jsem se o to 2krát týdně, ale teď se k tomu kvůli času skoro 10 dní nedostal… Je vhodné případně míchat i s bílým vínem? Neplánuju žádný postup sur-li, ale ptám se, málo-li to smysl u běžnějších, byť už zasířených vín, která chci finálně stáčet až na jaře.

    #255587

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Červené víno chce čas, já nechávám na kalech do jara pokud jsou zdravé, ale nepromíchávám. Je ale třeba průběžně ochutnávat, až se ztratí výrazná kyselina a víno přejde do větší kořenitosti, tak stočím.
    Sirka se mi u červeného také sem tam stane, hodně záleží na podmínkách, stavu hroznů, může to být i nedostatečnou výživou kvasinek atd. Také pokud síříte demižony, tak často měnit drátek za nový. Odkalení moštu je také dobrou prevencí.
    Červené vzhledem k tomu že je lahvuji až napřesrok nečířím, nechám čistit samovolně a před lahvováním přefiltruji. Bentonit Vám u červeného vezme barvu.

    #255620

    vinoc
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Můj pohled. Pokud mam zdravé hrozny(modré), proč šířit? Ja dávám Na hrozny pri mleti galicky tanin + gluthation. Po namleti do káde lehce povrchové zasirim a co nejdřív zakvasim. Po dokvaseni vylisuji, stocim a ihned začínám JMF. Po JMF míchám podle potřeby na kalech. Cca za měsíc stocim a pokud je všechno v pořádku, poprvé zasirim. Vse ve zkratce. Ať se daří.

Prohlížíte 13 příspěvků - 1 z 13 (celkem z 13)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.