Založení malého vinařství

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Založení malého vinařství

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  ramcunza a poslední změna proběhla před 5 dny, 18 hodinami.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #228325

    Kotrmelce
    Účastník
    Poslat vzkaz

    #228326

    Kotrmelce
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravíčko kluci a holky,
    Chtěl bych si založit malé vinařství. Mohl by mi někdo poradit co všechno je k tomu potřeba? Děkuji uctivě

    #228332

    Hahá to ja knihu pane. Jak dlouho se vinařství věnujete? Máte vinohrady? Kupujete hrozny? Kapacita sklepa? Vybavení? Bude vás to živit? I rodinu? Dnes obří konkurence – berte v potaz. Kluci/kamarádi kolem mně – špičkoví odborníci a skvělí vinaři – jsou v různých fázích pokroku, ale budování značky a postupný vývoj je věc která závisi na milionu faktorů i řekněme filozofie. Stavba malého vinařství může být otázka i desítek let. Na toto se nedá odpovědět jednoduše v jednom vláknu.

    #228336

    Kotrmelce
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zde jsem myslel spíš co je třeba zařídit vzhledem k legislativě, úřadům, vinařskému fondu a tak podobně.
    K vaší otázce: vinohradnictví a vinařství se věnuji od ročníku 2012. Mám nyní čerstvě vysázených asi 1000 hlav s možností výsadby cca dalších 3000.
    Kapacita sklepa je dobrá otázka. Snažím se mít víno ve dřevě, plus nějaký nerez, nyní asi 1500l.
    Má vize je ale taková, že zázemí pro profesionální provoz bych teprve budoval a stávající sklep užíval jako archiv.
    Vybavení je mlýnkoodzrňovač vodní lis, zádový rosič a motyka.
    Vinařství by nebyl hlavní zdroj příjmu, ale jakési zhmotnění mých tužeb.

    #228450

    Sufary
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, je toho poměrně hodně, ale z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že zvládnout se to dá. Kromě živnosti, potřebujete zkolaudovanou provozovnu (pokud prostory původně sloužily k jinému účelu je nutné provést novou kolaudaci se změnou účelu (hasiči, hygiena – HACCP, stavební úřad)), registrace provozovny a vinic na ÚKZÚZ v Oblekovicích, Portál farmáře (hlášení o zásobách, o sklizni), nastudovat vedení evidenční knihy… určitě sem na něco zapomněl…, no a můžete začít s vinařením. Tady se to probírá minimálně jednou za půlroku, ale pokud nechcete hledat, tak základní přehled je tady: https://www.szpi.gov.cz/clanek/vino.aspx

    #228686

    ramcunza
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    měl by někdo z Vás bližší info kolem toho HACCAPu pro výrobu vína? Zkoušel jsem hledat, našel toho milion kolem restaurací apod, ale prakticky nic kolem vína. Ostatní aspekty administrativy teď pominu, zajímá mě jen hygiena a HACCP. Díky moc

    Ram

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.