Zahřívání vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zahřívání vína

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  jarino a poslední změna proběhla 13.1.2021.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #216194

    Pepek10
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, všude se tady na foru dočítám, že než přidáte bentonit do vína tak zahříváte víno. Chtěl jsem se zeptat na kolik stupňů zahříváte? Stačí obyčejné topítko co se dává do akvárka? Když nastavím topítko na 20°C na 50l demižon, nebude to problém? Mockrát děkuji za odpověď.

    #216214

    vinar246
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přesně tak jak jste napsal to můžete udělat.

    #216247

    Používám Bentolit-super, ve sklepě mám 13st.C a úplně v pohodě bez zahřívání… Cca po 7-10dnech stáčím z kalů.
    Jinak to topítko z akvárka se dá použít (nové…🙂)

    #216356

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jeden demižon můžete klidně vzít domů do tepla. Počkat jeden den než se ohřeje. Po aplikaci za 24 hod znovu promíchat a pak ještě za 3 dny. Potom vrátit do chladna kvůli odkalení.

    #229615

    Ivi
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    ráda bych poprosia o radu zkušené vinaře ohledně teploty ve sklípku. Jsem úplný začátečník, letos první výroba vína. Starý sklípek u chalupy jsme opravili, dali dveře, celý je pod zemí a i přesto mi teď teplota klesla na 3 stupně, tepota se drží na třech stupních už asi 14 dní. Může to vínu uškodit? Pokud by teplota dál klesala, co dělat?

    Předem velice děkuji za možné rady.

    Ivet

    #229637

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám takú istú pivnicu. V zime pri dlho trvajúcich silných mrazoch klesá teplota až na 1°C.
    S tým mám problém len jeden – v tomto období neviem s vínom robiť nič (čírenie …), len stáčam a čakám do marca na vhodnú teplotu.
    Má to jedno plus, pri červených vínach mi vypadne dosť kyselín vo vínnom kameni, čo mi vyhovuje.

    Problém môže byť v lete, lebo v takej pivnici mi stúpne teplota na 18-20°C a predpokladám, že na tom budete rovnako.
    Treba sa snažiť robiť suché vína, lebo ináč sa Vám v lete vína pohnú. V jeseň podľa potreby pri kvasení mušt zohrievať akváriovým ohrievačmi, aby čo najlepšie prekvasil.

    Víno sa aj v takej pivnici dá robiť krásne (tým sa nechcem chváliť…), len si postupom času musíte nájsť svoje postupy, tak smelo do toho.
    Samozrejme píšem o hobby vinárčení – tak pre seba a niečo navyše.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.