Výsledky z laboratoře bílkovina

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Výsledky z laboratoře bílkovina

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  PavelMusil a poslední změna proběhla 18.2.2021.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #230504

    Dobrý den, mám dotaz ohledně výsledku z laboratoře. Nechávám si dělat rozbor na stabilitu termolabilní bílkoviny. Z laboratoře chodí výsledky ve tvaru víno má hodnotu 0-100 NTU. Udávají že víno je stabilní pokud je hodnota NTU nižší než 2 NTU. Dokázal by mi prosím někdo vysvětlit, co je to vlastně NTU a jak podle výsledku stanovit dávku bentonitu? Lze vycházet z nějakého matematického vzorce? Druhá část dotazu je ohledně kvality laboratoře kam víno dávám, je možné aby výsledek byl vyšší jak 60 NTU, popřípadě jednou mi stanovili dokonce 325 NTU. Děkuji PM

    #230507

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    NTU – nefelometrické turbidimetrické jednotky (unit), turbidita – asi „zákalovost“. Turbidimetry – přístroje na měření zákalu.

    Rozbor v BS (asi i jinde) Vám stanoví nejen stabilitu či nestabilitu, ale i dávku bentonitu (v případě BS Bentolit Super), popř. přepočítají na Vámi používaný bentonit. Takže pokud možno změnit laboratoř, protože Vámi uváděné výsledky by mi byly taky na ho…

    V příloze část protokolu o zkoušce

    Přílohy:
    #230578

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud laboratoř neuvedla dávku bentonitu v případě nestabilního vzorku, tak bych se jich zeptal, jakou dávku mám dát a hlavně sdělit, jaký chci použít bentonit – konkrétní značku. Rovnou bych se zeptal i na tu vysokou hodnotu 325 NTU, jestli nenastala chyba v měření.

    #230622

    Děkuji za rady a podněty. Obrátil jsem se na laboratoř a vše mi vysvětlili. Chyba byla na mé straně, nechal jsem si stanovit pouze stabilitu, určení dávky bentonitu je služba navíc.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.