Vplyv síry na čírenie

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Vplyv síry na čírenie

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  jarino a poslední změna proběhla 26.1.2021.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #229777

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odroda Bianca.
    Už roky robím víno rovnakým postupom v rovnakých podmienkach.
    Posledné 3 roky som mal postupne problém s čírením (myslím samovoľné bez filtrácií a číriacich prostriedkov).
    Najprv len jeden demižón a toho roku všetky sa mi vôbec nechcú číriť. Pred tým s tým problém nebol, víno sa postupne vyčistilo, malo krásnu iskru…
    Prišiel som na jediný rozdiel v technológii – pred tým som rmut po pomletí síril 50mg, posledné roky som postupne znížil dávku tak na 20mg.
    Je možné, že to má vplyv na čírenie? Ak áno aké látky tam sú (čím prečíriť).
    PS: Do rmutu dávam mostegelatine (na sedimentáciu kalov po lisovaní).

    #229944

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ahoj, já měl za to, rychlost čištění vína zejména ovlivňuje obsahu kyseliny. Čím je víno kyselejší, tím se rychleji vyčistí. Když má víno málo kyselinek, tak se čistí hodně pomalu. Jestli byly hrozny poslední 3 sezóny hodně vyzrálé, resp. měly již méně kyselin, tak se možná proto čistí pomaleji. Kdyžtak mě opravte 🙂

    #229946

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    To nie. Pri bianke si dávam pozor a oberám ju včas, lebo pozdejšie hodne stráca kyseliny.
    Vlaňajší ročník má kyselín aj na rozdávanie.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.