Dobrý den, potřeboval bych radu zda lze dostat z vína pach po sudu. Koupil jsem starý sud na inzerát ze zdejšího bazaru. Sud jsem nechal překovat, vyčistit a vypařit v bednářství.
Do něj, po vykvašení a proběhlé JMF, rulandské modré (hrozny měli 28 cukru). Víno v něm leželo zhruba 8 měsíců, dvakrát jsem stáčel a stále nebylo čisté, víno bylo z úrody roku 2021. Zhruba před měsícem se to hodně zlomilo a je cítit hodně pach sudu. Sirka to není.
Jsem přesvědčen, že hloupost byla kupovat starý sud. Po rozdělání byly některé dužiny zkřenčelé (snadno se lámaly).
Dotaz zní, má cenu to nějak zachraňovat? To co bylo v demižonu na dolití je super, má to na delší ležení.
Předpokládám, že to z toho nedostanu ani po pěti letech, co myslíte?
Je nějaký postup k nápravě nebo vypálit?
Děkuji Pavel.