Víno se rozkváší

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Víno se rozkváší

Zvolené téma obsahuje celkem 12 odpovědí. Do diskuze (9 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Kucera a poslední změna proběhla 29.11.2016.

Prohlížíte 13 příspěvků - 1 z 13 (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • #157569 odpověď

    JouPeka
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, mám problém s opětovným rozkvášením vína. Zastavoval jsem kvašení u vína (chci ho na sladko) pyrosulfitem do 50l demižonu jsem dal cca 1,5 kávové lžičky. Víno místo aby se začalo čistit tak mírně ,,řetízkuje“ po straně demižonu a když změřím síru, tak je tam max 10. Tento postup s přidáním pyrosulfitu jsem opakoval už dvakrát. Nevíte náhodou někdo co s tím? Mockrát děkuji za rady či postřehy.

    #157579 odpověď

    Dobrý den.
    Možná se ptám blbě, ale máte to ztočené z kvasnic.
    A jak dlouho víno kvasilo, než jste to zarazil pyrákem?

    #157580 odpověď

    JouPeka
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, víno bylo stočné z kvasnic a hned v zápětí zasírované. Kvasilo minimálně týden, přesně na dny netuším.

    #157582 odpověď

    Tak Vám asi neporadím. Mohlo tam být ještě dost neprokvašeného cukru, záleží na teplotě sklepa…
    Já sem taky letos jedno víno zarazil dřív – kvasilo asi měsíc ve sklepě se stálou teplotou 15°C, v malém zasířene¨ém vzorku jsem naměřil 11° alk., refraktometrem 5g/l cukru, tak sem to stočil a zasířil 15g pyr/ 1hl. Zatím je to v klidu a čistí se. Tak ať se daří, a třeba dejte vědět, jak to nakonec dopadlo.

    #157583 odpověď

    Dobrý den, nevím zda je pyrosulfit dobrý na zastavování vína radči bych víno zasířil sulfosterylem nebo tekutou sírou a to aspoň na 40mg ve více dávkách třeba po třech( jeden den 20mg, druhý den 10mg a třetí den změřil síru a dosířil o dalších 10mg aby byla celková hodnota kolem 40mg).

    #157584 odpověď

    benny21
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobry den, urcite tam tu siru dajte naraz, a podla pH vina treba aj viac ako 70mg volnej dat na zastavenie fermentacie.
    Kvasinky inhibuje prave vysoka koncentracia SO2, a ked to tam budete davat po dnoch – tak sa bude stale viazat a nikdy nedosiahne tako koncentraciu ako ked to tam date naraz.

    #157588 odpověď

    JouPeka
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak jsem to dnes stočil a znova zasířil, dál jsem tam větší dávku. Tak uvidíme co to udělá. Děkuji všem za rady

    #157590 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    ad Josef27: Omlouvám se, nic ve zlém, ale: „refraktometrem 5g/l cukru“ – to je 0,5 NM – hranice přesnosti.
    A hlavně – refraktometr je cejchován na mošt. Pokud měříte jinou kapalinu, například víno, ukazuje celkem nesmysly.
    Určitý smysl by mohlo mít, refraktometrem sledovat pravidelně a vynášet si to do grafu. To by celkem slušně naznačilo dynamiku kvašení. Ale jinak nic.

    #157591 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    ad Jakub Zmeko: Nesířit pyrákem (prý vápník), ani tekutou (dusík), podporují rozkvašení. Ještě se dá zachladit pod 4°C, aby plovoucí kvasinky (nadnáší je bublinka CO2) přestali pracovat a padly na dno. Stočením se oddělí a zasíření pak lépe zabere. Ale někdy ani to nezabere. Třeba loni jsem chytil nějakou odolnou kvasinku, která ve sklepě převládla (poznala se lehko – hrozně pění) a zachlazené, stočené a silně přesířené roséčko pracovalo vesele dál. Bylo to jen pro mne, tak jsem ho nakonec zastavil troškou sorbanu. A nakonec to bylo nejlepší rosé na koštu ;o))

    #157592 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ja jsem zkousel refraktometrem zmerit vina polosladke az skoro suche, co mame ve sklepe. A kdyz jsem nameril 7 brix, tak jsou fakt skoro suche, 5 brix si nedokazu predstavit co tam muze kvasit. Dali jste uslechtile nebo divoke kvasinky? Uslechtile bych asi podchladil

    #157596 odpověď

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    S pyrosulfitem mám při zastavování vín výborný zkušenosti, odhadem dávám malou lžičku s kopcem na 50 l, na přepočet je to cca 100 volné, samozřejmě se většina vyváže (vždy při pohybu vína). Další věc je, že víno už zastavený může být, ale stále z něj odchází COčko, mohl bys snadno přesířit, nejlíp to poznáš po pár dnech, když se ti začne víno od vrchu čistit (je vidět rozdíl, spodek kalný, vrch čistější) tzn, že už nejede… a ještě k názorům, malou dávkou opravdu nemá cenu sířit a už vůbec ne několik dní po sobě…

    #157607 odpověď

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Také se mě to stalo,ale jen u vína které jsem potřeboval pozastavit s větším zbytkovým cukrem,u vína prokvašeného do sucha byl po stočení z kvasnic a vysíření přez plátkovou síru ihned klid.Několikrát jsem stočení přez plátek síry opakoval a stále nic.Dokonce jsem víno dal přez noc do mrazáku,kde celý obsah zamrzl,Po rozmrznutí se víno opět rozjelo.Sice ne v takové intenzitě,ale jemně.Nakonec mě jeden starý vinař poradil ať zabalím do kousku plátna pyrosulfit a dám na dno demižonu.Do dvou dnů byl klid.Tak snad Vám to také pomůže.

    #159512 odpověď

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tento rok se mi stalo presne to iste s Večerkou. Chcel sem nechat malinko cukru, stočil sem, zasiril a vino sa znovu rozjelo.. Po tydnu sem nameral siru 10, siril sem este 2x a znovu mam siru 10. A vino je totalne suche 😀

Prohlížíte 13 příspěvků - 1 z 13 (celkem z 13)
Odpověď na: Víno se rozkváší
Osobní informace: