Vinný kámen??

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Vinný kámen??

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  PavelMikulenka a poslední změna proběhla 7.2.2020.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #217363

    Dobrý den.
    Chtěl bych poprosit zkušenější vinaře o radu.
    Ve víně se mi tvoří krystalická látka usazená na dně. Měl jsem za to že se jedná o vinný kámen ale po konzultaci s kamarádem vinařem,už si tak jistý nejsem. Je možné,aby ty drobné krystaly byly vysrážený z konzervační látky? Pro konzervaci jsem použil Sulfosteril a hodnotu volné síry jsem držel na 35-40mg/l
    Zkoušel jsem víno přefiltrovat,ale po cca 14 dnech se mi to v demižonu začalo objevovat znovu.
    Máte někdo zkušenosti s konzervací Sulfosterilem?
    A v případě že by to byl opravdu vinný kámen jak dlouho to trvá než se vysráží?
    Víno mám odrůdu Solaris, polosladké s výrazným muškátovým buketem a příjemnou kyselinkou v dochuti.
    Ve sklepě mám rozmezí teplot 10-12st.C
    Děkuji za každý poznatek

    #217364

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud pridavas siru sulfosterilem, tak bude ten kamen vypadavat trochu porad. Chtelo by to dat nadobu do vetsiho chladu, idealne 5st a pockat 14 dni. Kamen ti vypadne a pak to muzes stocit. Potom uz sirit jen platkovou sirou popr. kdyz ti to tak vadi, tak muzes pridat kys. metavinnu, ale myslim, ze je to zbytecne. Vinny kamen k vinu patri!

    #217368

    Děkuji za odpověď.
    Tedy jedná se o vinný kámen?
    Mně tam nijak extrémně nevadí, jenom mně zarazilo to množství, které se tam vysráželo a také to, že po filtraci se tam začal tvořit znovu. Dříve jsem používal tekutou síru a kámen se vysrážel a z 80% byl klid, ale chtěl jsem zkusit něco šetrnějšího.
    Plátkovou sírou máte na mysli co? A jak se to aplikuje do vína?
    Děkuji 🙂

    #217369

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Solfosteril je taky tekuta sira. Filtrace nepomuze vypdavani vinneho kamene a navic odebira i dobre vlastnosti vina, na odstraneni vinneho kamene staci pouze stoceni hadickou, protoze se vysrani na dne a na stenach nadoby. Ja a s tim sirim taky, ale jen dokud je ve sklepe chladno, asi do kvetna 6st, to mi vypadava kamen, ale neresim ho, potom kdyz chci v lete vino do lahve a je malo siry, tak je potreba stocit pres platkovou ( zapalne pasky ) do druheho demizonu nebo kdyz jen lehce, tak zapalim kousek v malem demizonu, stocim napr 10l do nej a pak ho naleju zpet. Ale na to je potreba dobry odhad kolik toho zapalit, je to docela silne

    #217376

    Sten_1a
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, solfosteril je tekutý disiřičitan draselný (pyrosulfid) jen je rozředěn. Tudíž Vám vždy bude vypadávat vinný kámen, obzvláště pokud máte hodně kyselin ve víně. Pomoc Vám zde už kolega řekl. Buď vymrazit, a nebo přidáním nějakého stabilizátoru. Další možností eliminace vysrážení vinného kamene je užívání plynné síry (plátky, popřípadě z láhve) nebo tekuté (dusíkaté) síry (pozor přidáváte do vína dusík a může se stát, že se sladké víno rozkvasí).
    Pěkný den a ať se daří

    #217383

    Děkuji mnohokrát, hodně mi to pomohlo 👍

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.