vázaná síra

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce vázaná síra

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Veltlin a poslední změna proběhla 17.5.2013.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #150314 odpověď

    vinar2013

    Dobrý večer všem !!

    prosím oradu – mám velký problém – mám problém s vázanou sírou. Sířím plátkovými knoty. Víno jsem dával do laboratoře před novým zasířením. Před zasířením – volná síra se mi zvedla o minimum – po rozboru po zasíření – mi rapidně narostla síra celková – tedy jestli dobře chápu – místo toho aby mi zustala volná se mi navázala. Vůbec neznám důvod – stalo se mi u více vín – s celkovou sírou překračuji mezní hodnoty. je možné nějak spravit ???

    Prosím moc o radu a děkuji všem. Jsem z toho zoufalý

    #150315 odpověď

    zanek

    Plátková síra patří do muzea. Nedá se zodpovědně dávkovat, nevíte kolik ze sudu uteče a kolik se do vína dostane.

    Ve velkých provozech dávají SO2 v podobě plynu z tlakové flašky, prý to je nejlepší na výslednou chuť vína.

    V domácích podmínkách je dobré používat tekutou síru a soupravu na stanovení síry ve víně. Jinými slovy síru změřit a pak přesně doplnit na potřebné množství (to se mění podle pH vína, sud x nerez atd..). Tak se dají vína držet na minimální hladině síry bez rizika oxidace nebo přesíření.

    #150317 odpověď

    MOLL

    potřebuje, síra se hned naváže a volná nezůstane – je třeba víc dosířit.

    Odstranit síru nejde, jen zcelit s méně zasířeným vínem.

    Pěkný článek na toto téma je v posledním vinič a víno – dokonce ho dali i volně na web

    http://www.vinicavino.sk/sk/vinarska-prax/hospodarenie-so-sirou/

    #150318 odpověď

    RV

    Tekutá síra je údajně vzhledem k obsahu dusíku vhodnější do rmutu než do vína, je to tak?

    #150319 odpověď

    Anonym

    tato diskuse už tu několikrát probíhala. bylo napsané že na pozdější síření vína je naprosto nevhodná, pouze rmut + první siření. já sířím pyrošem a nevidím důvod na tom něco měnit.

    #150320 odpověď

    zanek

    Je otázka co si představujete pod hentym onym tekutá síra. V podstatě to je vždycky nějaký pyrosulfit (thiosíran). Buď amonný (vhodný jen do moštu, protože dodává nezanedbatelné množství amoniakálního dusíku), draselný (to je asi ten nejčastější „pyroš“, dodává do vína draslík-mírně snižuje kyseliny, usnadňuje vypadávání vinného kamene, ve větším množství může způsobovat nahořklou chuť – pozor u vín na dlouhodobé zrání) a konečně sodný (sice nepovolený do vína, ale nezpůsobuje nahořklou chuť).

    Pro mě je tekutá síra nejčastěji rozpuštěný thiosíran draselný.

    #150345 odpověď

    tibork

    Podla mna je tekuta sira 4-5% roztok H2SO3 – kyseliny siricitej, ktora sa nasledne rozklada na H2O a SO2.

    #150346 odpověď

    Veltlin
Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
Odpověď na: vázaná síra
Osobní informace: