Vak na lisování kalů v hydrolisu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Vak na lisování kalů v hydrolisu

Zvolené téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Olda a poslední změna proběhla 9.10.2020.

Prohlížíte 11 příspěvků - 1 z 11 (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #224447

    Olda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s vypráním vaku po vylisování kalů? (vak na kaly, vodní lis LANCMAN 250 l)

    #224459

    Sufary
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Otočit a ostříkat wapkou. Pak do pračky na máchání, ale bez aviváže 🙂 Není to na poprvé jednoduché, ale trocha práce za čistou šťávu stojí.

    #224468

    Olda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji, tak nějak podobně jsem to udělal. Otočil, ostříkal wapkou a vymáchal ve vodě s pyrosulfitem (bál jsem se to dát do pračky, prý by to mohlo načichnout i bez aviváže), zato jsem to dal do sušičky a super. Je to trochu pracnější, ale opravdu to stojí za to. Ze 70 l kalů 60 l čisté šťávy.

    #224512

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máme taky lis Lancman a originální vak na kaly. Použit asi 2x. Přišlo mi to složité, při malém množství kalů se to špatně dělalo a pak se starat ještě o vak.

    Poté jsme přešli na buničinu viz. https://www.vinarskydum.cz/radce/podzim/252-stava-z-hroznu-to-jsou-i-kaly-aneb-kdo-by-nechtel-vice-vina
    Jednoduchá práce, výtěžnost přes 90% a po práci se jen vyhodí suchá buničina a lis s příslušenstvím opláchne vodou.

    #225553

    Zdravím, poradíte mi prosím kolik minimálně litrů kalů s buničinou lze na hydrolisu (samozřejmě podle velikosti) lisovat? Je možné hydrolis nafouknout až ke stěně koše? (nikdy jsem nezkoušel), mám 250l hydrolis.
    Děkuji

    #225568

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kupujeme balení buničiny na 100 l. Jde udělat i přes 100 l, při tomto množství je nutné nafouknout vak skoro ke stěně koše (náš je při nafouknutí trochu šišatý, takže někde je to víc a někde míň). Důležité je udělat z buničiny a kalů homogenní kaši, kterou je nutné rychle nakýblovat do presu (ideální by bylo to tam nalít najednou). To je nejsložitější fáze. Je vhodný další člověk. Z presu to teče po dobu nalévání proudem. Co vyteče dáme bokem (je to kalné). Po ukončení plnění začne odtékat čistá šťáva. Pak pomalu! (hrnkem) doléváme to co vyteklo při nalévání, popř. další kaly. Je nutné udržovat +- stejnou hladinu. V této fázi teče naprosto čirá tekutina (leju přímo do již odkaleného moštu). Asi by šlo dolévat hodně dlouho a udělat tak podstatně víc než 100l. Ono to totiž proteče celou tou „naplavenou“ vrstvou buničiny a teče to jenom dole u dna.

    Jakmile doleju zbytek, nechám odtéct (raději delší dobu, aby tam nebyla tekutina) a začnu lisovat. Při začátku lisování se může začít uvolňovat buničina a tak je možné to dát odkalit bokem (demižon). Při samotném lisování teče opět čirá šťáva.

    Pokud je toho opravdu málo, tak bych to nalil jen do spodní poloviny presu a pak postup výše.

    Důležité je, že kaly drží buničina a pokud se ta dostane ven, tak se dá odstranit ze šťávy bez problémů sedimentací.

    Časově je to do hodiny hotové vč. promíchání buničiny, přípravy presu a jeho umytí.

    #225578

    Ok, díky za postup. Chápu dobře, že máte taky 250tku? Přifukujete vak před plněním nebo vůbec? Odkaluju vždy zhruba 800-900l, takže těch 100l mít budu určitě.

    #225580

    Jo a ještě, máte tam při lisování i tu zelenou síťku?
    Díky 🙂

    #225600

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přifouknout před lisováním, se síťkou. Děláme na lisu 170l.

    #225974

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ahoj,
    vak peru v pračce, ale před jeho samotným praním vyčistím pračku tak, že dám praní na 60°C, ať to uvolní zbytky prášku v pračce. Poté peru vak na 40°C + tam dám krystalickou sodu. Ještě byla rada, že po vypraní dát máchání (nebo nějaký takový režim) spolu s kyselinou citronovou. Ale to se bojím, abych nějak neodrovnal pračku, takže jsem to nezkoušel.
    Když jsem neměl vak, tak jsem zkoušel buničinu. Je to funkční, ale připadá mi to trochu jako tah obchodníků chválit buničinu a hanit vak. S buničinou byla práce navíc s jejím rozmícháváním a odchytáváním zbytků. Jak jsem koupil vak, tak jsem do něj přidával i buničinu, aby se ta hadra tak nezanesla. Ale již lisuji přes vak bez buničiny, protože jsem nepozoroval výrazné zlepšení při oplachu.
    Umývání vaku je docela rychlé – obrátím ho naruby, vyhodim pevné cucky nebo blatíčko. Pak ho pěkně rozložím, ošplíchám z jedné strany, z druhé. Když ho pěkně rozložím na zem, aby tam nebyly záhyby, tak jdou kaly pěkně smýt – zahradní hadicí co nejvíce z boku, aby se proud dostal mezi pytel a kal. Pak ho hodím na pračky s krystalickou sodou a pověsím.
    Podle mě to umytí vaku je stejně rychlé, jak nadrobit buničinu do kalů, zamíchat a pak odchytávat zbytky buničiny. S vakem ve štěrbinách lisu samozřejmě žádná buničina nezůstane…
    Jinak do lisu dám i malé množství kalů a bez problémů. Maxámálně u té osy jsou kaly mokřejší.
    Lisuji na tlak max. do 0,5 atm. Spíš tam dám tak 0,2-0,3 a raději to lisuji déle.
    Zdeněk

    #226339

    Olda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny, tak se nám debata rozjela, každý má nějakou zkušenost. Já jsem používal buničinu jeden rok a myslím že to byla hrozná práce proti praní vaku. Dělám pokaždé asi 60 l kalů. Čerpadlem přečerpám kaly do vaku na 250 l hydrolis. Nechám trochu sednout a pak pomalu nafukuji aby nebyl vak špinavý celý. Asi po půl hodině dofouknu na 2 atm a nechám čím déle tím lépe. Minule jsem to sundal po 3 hod. Z vaku jsem oloupal asi 1 kg šupin z kalů a pak venku wapkou ošlahal (ne na zemi, ale na položeném 200 l bečáru). No a pak do pračky jen na máchání a ždímání samozřejmě bez aviváže. No a nakonec když je možnost tak do sušičky. Tento proces už jsem zopakoval 5x a nemůžu si to vynachválit. Tož tak

Prohlížíte 11 příspěvků - 1 z 11 (celkem z 11)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.