Šumivá Frankovka

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Šumivá Frankovka

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  jarino a poslední změna proběhla 26.10.2020.

Prohlížíte 9 příspěvků - 1 z 9 (celkem z 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #213789

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám vlaňajšiu frankovku cca 100 litrov. Víno je myslím vydarené (farba, chuť, buket …).
    Len ešte stále je v ústach také šumivé – živé. Robím frankovku už viac rokov a toto som ešte nemal.
    Teda mal chvíľu ako v mladom víne, ale teraz to už bude rok a stále mierny šumák.
    Pohľadovo nevidieť žiadne bublinky, v pohári vyzerá kľudné, cítiť to len na jazyku.
    Zistil som, že to majú viacerí malovinári (Veľký Krtíš).
    Poraďte, či čakať, že to prejde, alebo je to vada a víno niečim ošetriť, alebo čím skôr vypiť. (nefiltrujem)
    Víno je dobré, plné, vhodné na ležanie a vyzretie, len mám obavu aby sa nezvrhlo.

    #213841

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Rekl bych,ze je tam neprokvaseny cukr….bud to nechat a samo to prokvasi nebo to podchladit,az bude zima,tak vytahnut na mraz,aby se to uklidnilo..

    #213859

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Neřekl bych že to bude neprokvašený cukr. Spíš jablečno mléčné kvašení – odbourává se kys. jablečná. K urychlení/ukončení dát do tepla min. 17 °C, musí to samo dojet. Pak až za min. 14 dnů zasířit.

    #213945

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nemám dosť dobrú pivnicu, v zime chladno a celé leto tam bolo okolo 18 °C.
    Preto myslím, že už to mohlo aj dokvasiť (ak by tam bol cukor) a už mohla prebehnúť aj zbytková JMF.
    Ináč JMF pekne bežala kontinuálne po prekvasení. Ten šumivý pocit na jazyku tam bol hneď po dokvasení a stále trvá.
    Preto píšem, že mi to na nič nepripadá, či sa s tým niekto nestretol.
    No … počkám. Ďakujem za reakcie.

    #213958

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud máte přes zimu hodně studený sklep a moc jste s tím vínem nehýbal, nemůže to být navázané CO2?

    #213983

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V podstate asi môže, len nemám istotu, či je to ono. Skúsim nechať dekantovať – mohlo by to vyprchať, nie?
    Alebo ako inak zistiť či je to CO2.

    #213984

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zkuste to stočit do sedmičky, nechte ohřát na pokojovou teplotu a párkrát to otočte vzhůru nohama – vytřepte to. Dejte na týden do sklepa a pokud to tam nebude, tak je to ono. Potom to přečerpejte čerpadlem – vymlátí se to, nebo to stočte hadičkou z výšky do druhého demižonu. Nebo to před pitím dekantujte, Cóčko ničemu rozhodně nevadí.

    #227373

    Zdravim, mal som podobnu skusenost pred viacerymi rokmi s vinom Andre. Vino bolo prvy rok na jazyku trochu perlive a ja som bol tym velmi sklamany, lebo to bolo moje, prve, cervene vino. Spravil som ho vtedy 200L. 100L sme ako tak vypili a dve 50-tky demizony som sklamany nechal tak lezat v pivnici, kedze mi jeden stary vinar povedal ze to chce svoj cas a nech nerobim predcasne sudy. Po 2 rokoch som si na vino spomenul, otvoril 50L flasu a ostal ohromeny ako to vino krasne doslo, vinko malo krasny buket a vynikajucu chut po visniach a mal som s nim velky uspech. Za mna, chcelo to svoj cas. Jano

    #227425

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Potvrdzujem, frankovka 2018 je už tichá, bez šumenia, s kvalitou som spokojný.
    Ročník 2019 tiež ešte trošku šumí, ale už z toho nemám ťažkú hlavu – počkám.

Prohlížíte 9 příspěvků - 1 z 9 (celkem z 9)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.