Stáčení ze sudu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Stáčení ze sudu

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  onda a poslední změna proběhla 19.10.2020.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #226851

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pěkný den,
    rád bych poprosil znalé, budu poprvé stáčet z dubového sudu již víno, avšak váhám jaký postup zvolit…zda se sudu stočit do demižonu, následně nechat nějaký den si sednout kaly a pak provést lahvoví nebo třeba stočit, použít vaječný bílek, počkat a až pak lahvovém, případně si nechám poradit jinak.
    Předem děkuji! Mirek

    #226959

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    pokud se vám chuť vina nemusíte nic přidávat, (bez bentonitu občas zlobí bílkoviny – zákal v lahvi) líbí můžete stočit do stejné či jiné nádoby a za nějaký čas znovu, aby bylo víno čisté dělá se to obvykle víckrát, nebo se může nechat na kalech delší dobu a pak opatrně stočí a do jiné madoby a hned lahvuje záleží na šikovnosti či toleranci necistot v láhvi, ale určitě na víno nespěchat minimálně do Vánoc i déle ja obvykle lahvuji min po 3 stáčce někdy mezi dubnem a srpnem

    #226977

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    víno bylo v sudu 13měsíců, a kaly tam jistě budou a jsou

    #226999

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak psal vinar, není třeba s vínem prakticky nic dělat pokud jsi spokojený s chutí není třeba nijak čiřit. Pokud dáš bílek je třeba počítat s tím že je to bílkovina a tudíž si ji do vína zaneseš. Já to dělám tak že během zrání v sudu víno 3-4 vytočím pokaždé tím odstraním nějaký kal, no a pak ve finále před lahvováním to ještě nechám odstát v nerezce cca 2měsíce. většinou ničím nečeřím, určitě né bentonitem. pokud dávám bílek tak někdy do půl roku po sklizni, tedy cca 1/2roku před lahvováním.
    lahvuju buď přes svíčku 1mik. nebo úplně bez, je pravda že v lahvi se někdy trochu kalu na dně(stěně) objeví, ale to mě ani konzumentům nijak nevadí.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.