Síření vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Síření vína

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  micurinec a poslední změna proběhla 26.6.2022.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #157520

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny vinaře. Mám otázku ohledně síření vína. Jakým způsobem síříte hotové víno určené k láhvování? Pyrosulfid není uplně vhodný a tekutá síra bývá zase jenom roztok pyrosulfitu. Je na trhu nějaký vhodnější přípravek?

    #157546

    Karel
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tekutá síra obsahuje mimo síry i čpavek a hodí se tak jedině na síření moštů. V čem spočívá ona ne úplná vhodnost pyrosulfitu?

    #157556

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Po použití pyrošu se vysráží vinný kámen a v lahvi to nevypadá dobře. Asi jediná možnost je plynná síra, což je pro nás malovinaře nerealizovatelné, tedy kromě tradičního síření plátkem.

    #157570

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já používám tekutý solfosteril, jen do dřeva dávám plátky…

    #157571

    cambis
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Solfosteril taky používám, ale je to 15% roztok pyrošu (viz http://www.lipera.cz/wp-content/uploads/2015/06/TI_Solfosteril_CZ.pdf)

    #157572

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jo to nepopiram:-)

    jinak me dost bavi ten vecny problem s vinnym kamenem, to jako opravdu porad nekomu vadi??

    #157624

    Kozlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    aby se ti nevytvářel vinnej kameň tak před lahvováním přidej kyselinu metavynu není špatne dát i kyselinu askorbovu popřípadně zlehka arabsku gumu

    #247097

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    rád bych obnovil toto téma, neb přípravků za pár let přibylo, používáte stále tekutou síru před lahvováním nebo je již něco jiného lepšího? – údajně je Effegran a další, avšak nevím zda se přeci jen hodí i před lahvováním, vše díky

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.