síra

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  MOLL a poslední změna proběhla 22.3.2013.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #150149 odpověď

    benne1

    Mal by som otázku pre vinarz jihu a zamozrejme aj názorí ostatných kedy ktorú síru použiť.Dosť názorov sa v tomto medzi vinármi rozchadza a už je toho na trhu viac napr.pirosiričitan draselný,kyselina siričitá ,disiričitan sodný a podla môjho názoru nie je jedno v ktorom čase ako ,mušt,víno,flašovanie,pomlete hrozno a taktiež viac kyselín či menej vo víne použit aby to malo ten efekt ktorý očakávame dakujem.

    #150150 odpověď

    benne1

    po prípade gde sa dá o tom viac prečítat či už na webe alebo z odbornej literatúre

    #150151 odpověď

    vinarzjihu

    Tak ona je to docela složitá otázka a určitě je třeba sířit takovou formou, která je v daný okamžik potřeba. Do vína bych osobně nešel s jinou než s plynou z lahví, má nejméně vedlejších účinků, ale pro malovinaře asi nejhůř použitelná s ohledem na dávkování. Nejpřesnější dávkování bude asi u kapalného roztoku např. Supersolfosol, ale je tam moc dusíku a jeho použití bych omezil na mošty nebo max. dokvášející vína. No a na hrozny nejspíš klasický pyrosulfit (disiřičitan), na červené rmuty a v kyselých ročnících draselný, jinak sodný… Ale…každá forma má svoje plus a mínus…

    Teď od prosince je v prodeji knížka od Michlovského o síření, mám v plánu ji koupit, tam snad bude dost použitelných věcí…nebo už ji někdo četl?

    #150152 odpověď

    Fík

    od Michlovského jsem četl. Resp. učil se na zkoušku. Brožurka (nikoliv knížka) je to pěkná a drahá. Kromě zajímavé historie a hromady chemie ale špatně použitelná. Není to kuchařka „jak sířit“, ale spousta informací okolo SO2. Druhy, chemie, klady, chemie, alternativy, chemie, … Pro malovinaře a nechemika asi hůře stravitelné čtení…

    #150155 odpověď

    Veltlin

    Vulcasulph – 70% – ný roztok bisulfidu amónneho, je podobne ako Supersolfosol len do muštov alebo do dokvášajúceho vína. Ešte je ale aj Solfosteril – 15% tekutá síra (roztok disiričitanu draselného), ktorý neobsahuje dusík, je vhodný aj do vína.

    #150163 odpověď

    benne1

    dakujem za odpoved a čo používata do červených aby to nebralo farbu?

    #150170 odpověď

    Veltlin

    pri normálnom sírení síra neberie výrazne farbu červeného vína.

    #150172 odpověď

    MOLL

    červená odbarvuje, ale jen dočasně. Tak jak se síra spotřebovává, barva se vrací

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
Odpověď na: síra
Osobní informace: