Síra při lahvování

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Síra při lahvování

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Kodak a poslední změna proběhla 24.4.2013.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #150282 odpověď

    Vinaar

    Na kolik síříte před lahvováním? Díky

    #150286 odpověď

    vinlok

    cervene na 35mg volnej siry na liter a biele na 40.

    #150288 odpověď

    Kodak

    Nevím, ale 30-35 se snažím udržovat ve víně běžně. Zkoušel jsem i 25-30, ale to se pak musí hodně hlídat (hlavně u mladých vín). Měl jsem u pár vzorků problémy s oxíky.

    Při lahvování záleží na tom, jak dlouho je předpoklad ležení a kde. Běžně se víno na lahvování připravuje např. ve třech variantách. U lahví s předpokládanou spotřebou do roku síra 35-40, do tří let 40-45 a nad 3 roky 45-50. Tohle jsou asi minima možné je i trochu víc. Jedná se o síru měřenou před lahvováním. Dosiřovat je nutné o trochu víc, protože síra po dosíření (tekutou)poměrně rychle spadne o cca. 5-10 mg (jak u čeho). Důležité je přisířit včas a před lahvováním jenom změřit a zkontrolovat. Při samotném lahvování spojeném s filtrací (např. na enolmaticu) síra taky trochu spadne. Pokud stáčite jen hadičkou přímo do láhve tak se asi už moc nemění.

    No a jde to i jinak viz. „Autentisté“.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: Síra při lahvování
Osobní informace: