Zdravím „benne1“.
Vyšel jsem z původní myšlenky, ale mám malé množství moštu na chlazení a nechtělo se mi utrácet za chladicí jednotku, která je poměrně drahá. Ve sklepě mám studnu s užitkovou vodou s teplotou vody 13,5 °C, tak jsem ji použil jako zdroj chladicí vody s tím, že mošt tím takto vychladím na cca 15°C. Níž to se studniční vodou už nejde. Vodu pouštím jen mírným průtokem a pouštím ji zpět do studny. Bez chlazení je teplota kvasícího moštu kolem 18°C – mám menší množství v nádobě.
Jako chladič použit také nerezový vlnovec.
Foto v příloze.
Jaké teploty v průběhu kvašení?
Nazačátku nechávám bez chlazení, až se to rozjede = tak 2. den. Pak chladím tak týden na 15°C – méně neumím. Vypínám, když kvas ustává, aby to dojelo bez chlazení.
Co vy ostatní? Jak to řídíte?