Réví/klestí zpracování

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce Réví/klestí zpracování

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  CC a poslední změna proběhla 30.1.2021.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #229600

    Dobrý den, mám dotaz ohledně hmoty klestí po zimním střihu vinohradu. Vím že větší vinohradníci mulčují. Spíš mě zajímají tipy a názory těch menších. Já jsem zatím každý rok vynášel(vytahoval) a pálil ze strachu z nemocí. Letos mám ve vinohradu poměrně mokro a současná metoda házení na plachtu a pak kupu vytáhnout z řádku nebude fungovat, nejspíš bych vytáhl víc blata. Napadlo mě pořídit staré stavební kolečko a rovnou při střihu pálit, tam mám strach že případné teplo a plameny by mohlo poškodit to co tam má zůstat (řádky jen 140cm široké). Jestli někdo z Vás řešil podobný problém ,nebo má nějakou svoji metodu s kterou by se mohl podělit budu rád. Děkuji pěkně Pavel M.

    #229604

    Dobry den, ja osobne teda vynasim vidlema pred vinici a pak palim vse najednou a opekame burty 🙂 Ale podobne vozitko na paleni revi jsem kdysi videl v nejakem dokumentu o francouzskych vinicich. viz. video https://www.youtube.com/watch?v=QOIQgg3SQ-s

    #229621

    Děkuji za odpověď, po shlédnutí videa mě napadlo přidělat starý barel na podvozek kolečka. Vyzkouším a uvidím.

    #229687

    Zdravím, naše zkušenost: po střihu naházet na zem a na jaro vytáhat kultivátor. radličkama ven… a spálit vedle vinohradu se špekáčkama…

    #229721

    rahorn
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No děláme to víceméně stejně, tak ze zkušenosti mohu říct, že bych počkal, až to bláto zmrzne :))

    #229943

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zkušenosti s pálením přímo při střihu nemám, ale dokážu si představit, že to bude pěkně čoudit – protože to bude víceméně čerstvé. A celou dobu střihu to dýchat…
    Buď bych také počkal, až bude mrznout a střihal na plachtu. Případně si to předstřihat a vytahovat až bude mrznout. Případně klasika střihat na hromádky a pak na jaře s igelitem to vytahovat a rovnou pálit. Ono to časově vyjde skoro nastejno, jestli u ohně člověk jen stojí nebo postupně přihazuje, co vynosí/vytahne na igelitu.

    #229981

    Jenja
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zrovna včera jsem viděl pána, jak stříhá ve vinohradu a dává to do takového toho jutového vaku (bývá na osivo) a potom co s tím dělá, to nevím. Zdá se mi to dobrý nápad, je to prostorné, dobře se to tahá v meziřadí a u dlouhých řádků se to asi dá zvládnout najednbou a nemusí se s tím člověk pachtit na vícekrát. Osobně to dávám na hromádky a potom vynáším, štěpkuju, nasypu do pytle na brambory, pověsím a po uschnutí s tím topím v kotli na dřevo. Hoří parádně, nečoudí. V některých vinicích mi to mulčujou a zůstává to tam.

    #230095

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vytahat z vinohradu, až počasí dovolí. Nechat měsíc dva trochu vyschnout. Já z réví pálím dřevěné uhlí (= biouhel) a přidávám jej pak do kompostu, který je určen k hnojení vinohradu.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.