Rady pro minimalizaci ztrát při stáčení z usazenin

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Rady pro minimalizaci ztrát při stáčení z usazenin

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  zdenek a poslední změna proběhla 30.9.2021.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #237516

    Ahoj vinaři,
    chtěl bych se poradit ohledně minimalizace ztrát vína při stáčení.

    Nechávám kvasit v 50l demižonech (zpravidla 100l moštu rozliju do 3 demižonu). Poté co si kvasinky sednou, tak stáčím (hadičkou) víno tak, abych nerozvířil kal a odebral co nejvíc vína. Takže většinou naplním 3x20l demižony, v každém demižonu mi zbyde něco málo, u čeho už nedokážu říct co jsou kvasinky a co je víno. Většinou to zkusím slít ještě do jednoho demižonu, který už není tak „čistý“ – tzn kvasinky si tam zase sednou a pak bych mohl stáčet znovu.
    Přijde mi, že mám díky tomu velké ztráty. S každým stáčením o něco přijdu.
    Protože tu část vína „promořenou“ kvasinkami vylévám.

    Je to tak správně? Nebo to lze nějak přefiltrovat, abych dostal to víno a odstranil ty kvasinky?
    Mám filtr Colombo s filtračními deskami, ale chápu to tak, že tam by právě měla jít co nejčistší tekutina, jinak se rychle zanesou ty filtry (tzn. čekám, že by to toho vína moc nevyfiltrovalo).

    Minulý rok jsem také zkoušel bentonit pro odstranění nestabilních bílkovin. Vlastně nevím, jestli to mělo nějaký efekt, ale vím, že jsem si tím zase dostal dolů kal a tím pádem jsem musel znovu stáčet=další ztráty.

    Dělám to správně? Když máte 100l šťávy, kolik vám po celém procesu zůstane vína?

    #237530

    Fridrich
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při takovém malém množství vína je to nereálné v podstatě, na kalolis s kýblem kalu se nechodí. Jsou firmy, které kvasnice vykupují tak se obrátit na ně

    #238644

    Používam potravinársku buničinu,kal pri každom sťahovaní oddeľujem, potom vylisujem v malom vretenovom lise.Strata je mimimálna cena za to viac roboty+buničina.

    #238649

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při takovém malém množství buď dát kamarádovi kaly, aby je vylisoval přes přelisovací vak a poté si od něj odvést šťávu.
    Jinak bych následující den po stočení kalů kaly silněji zasířil např. na 80mg/l a počkal, až sedimentují. Mezitím čistou šťávu zakvasil ušlechtilými kvasinkami. Kaly si za 4-7 dní více sednou a může se odtočit šťáva a přidat do burčáku, který již kvasí. Jestli se kaly rozkvasí závisí na síle zasíření a teplotě – proto je třeba lepší stahovat čistou šťáva z kalů navícekrát, aby nehrozilo to, že se všechny kaly rozkvasi a zamíchají. Jakmile se kaly rozkvasí, tak bych je nechal dojet do konce a potom stahl víno – jestli byla surovina v pořádku, tak to nemůže být špatné víno.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.