Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › Prodej vina do 1000L (Administrativa/Legislativa)
Zvolené téma obsahuje celkem 18 odpovědí. Do diskuze (9 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel micurinec a poslední změna proběhla 15.2.2021.
Zdravim vsechny,
vlastnim vinohrad se sklepem, jehoz produkce vina jde neco pod 1000L za rok. Bohuzel jsem se nikde nemohl docist, co vsechno by to obnaselo, kdybych se vino rozhodl prodavat. Internet je plny zakonu a prirucek pro opravdove vinare/velkovinare, a kdyz uz se diskutuji objemy pod 1000L, byva to vetsinou jen v kontextu specifickeho zakona. Chtel bych poprosit, pokud k tomu nekdo mate nejake ucelenejsi informace typu:
1. Potrebuji k tak malemu objemu zivnost?
2. Ktere administrativni povinnosti by me cekaly a kterym bych se diky nizkemu objemu vyhnul?
3. Daneni by probihalo stejne at uz mam 1000L nebo 100000000L?
4. Je vubec prodej vina pod 1000L neco co ma smysl zvazovat?
Mockrat dekuji za jakekoliv info. Chtel bych se rozhodnout, jestli do toho vubec jit, ale dopatrat se informaci na toto tema se zda az nemozne.
Je úplně jedno, jestli prodáte litr, nebo 100000 litrů. Legislativa je pro všechny stejná.
Přesně tak. Jakmile se rozhodnete pro podnikání, tak to platí pro jakékoli množství se všemi povinnostmi. Pokud víno nebudete uvádět do oběhu = nebude jej prodávat, tak si pro vlastní potřebu (počítáno na domácnost) můžete vyrobit 2000 L ročně.
A kdyby toho mělo být více a nebo kdybyste se rozhodl pro podnikání, tak se připravte na:
1) živnostenský list
2) registrace provozovny – rekolaudace objektu = stavební úřad, hygiena, požární řešení objektu
3) celní správa = registrace plátce spotřební daně, i když je daň nulová
4) finanční úřad, zdravotní pojišťovna, správa sociálního zabezpečení = registrace a zálohy na daně a pojistné
5) SZPI – hlášení o sklizni, o produkci…
6) UKZUZ ???
7) budete mít nějaké odpady, budete muset vyrábět potraviny = chce to mít hygienická pravidla HACCP, daňová přiznání, účetní evidence
8) A na to všechno můžete čekat kontrolu všech těch úředníků
Je toho dost, dá se to všechno vymyslet, ale bude to chtít nějaký čas a peníze do začátku a taky trpělivost. V některých zemích je možno něco ze sklepa nabízet i prodat, ale v Česku bohužel ani litr.
Jo a ještě EET, kdybyste prodával za hotové…
Jen si tak říkám a trošku pochybuji, že by takto všechno měli zařízené všichni malý vinaři na Moravě..Trochu mi příjde, že se nad ledasčím přihmouřuje oko.
Žádné oko se nepřimouřuje oko. Jen prostě se to dělá na černo
Dokud Vás někdo neudá… Zákon v tomhle žádné výjimky nezná. Pokud „prodáte“ byť jen litr a nejste registrován (a odběratel bude kontrola z FÚ) máte průšvih. Pokud budete nabízet víno u sebe ve sklepě (a peníze brát třeba za „prohlídku“) musíte, jako každý jiný výrobce, splnit hygienické normy (viz výše Vytrhlík). A pokud navíc přidáte drobné pohoštění, tak ještě pravidla pro potravinářský provoz (odbornost, HACCP).
No a když se registrujete (pokud vám nevadí běhání po úřadech, je to celkem v pohodě), tak vás už čekají „jen“ občasné návštěvy ze SZPI a Krajské hygieny, kontroly vedení evidence… Záleží, čeho se bojíte víc. Je to živnost jako každá jiná a to, že si chcete trošku přivydělat, když už se s tím děláte, není vhodný argument. (I když třeba váš soused to tak dělá roky a nic ;-))
Můj subjektivní názor (jsem registrovaný vinař), rozhodoval bych se podle toho kde mám sklep, jakou očekávám klientelu a kolik mám závistivých sousedů 🙂
nyní mám registrovanou vinici a rád bych se zeptal, jak mám označovat následně lahve, pokud není registrována vin, obec – může být na vinětě název odrůdy, české zemské víno a ročník ? případně co vše tam má být – předpokládám, že pošlu nějaké množství do komise a tam mi víno zatřídí na zemské a udělají rozbor na alkohol a cukry..děkuji všem znalým za rady
a ještě bych se rad zeptal, kde najdu určitý formulář na prohlášeni o sklizni, který se musí údajně vždy někam posílat, díky
Formuláře včetně prohlášní o sklizni na webu UKZUZ, viz. níže:
Ohledně etikety:
1) Pokud je víno určeno pro vlastní potřebu a není určeno k prodeji, tak si na etiketu můžete napsat cokoli, co chcete. Nejlépe včetně informace, že víno není určeno k prodeji.
2) Pokud má být určeno víno k prodeji, tak základním předpokladem je být registrovaným vinařem-živnostníkem se vším, co jsem psal v předchozím příspěvku
Jinak půvab označení „zemské víno“ je právě v tom, že jej nemusíte nechávat zatřídit v komisi a ostatní informace si tam můžete napsat taky. Komise je nutná jen pro označení přívlastkových vín.
Více na
Řekl bych, že případné rozbory si budete muset udělat a zaplatit sám.
no pokud jej chci prodávat jako zemské tak mi udělají test za úplatu i oni na jedno místě? nebo se to musí poslat úplně jinam třeba do vin.potřeb Velké Bílovice?
Pro micurinec:
Rozbor vína Vám udělá akreditovaná laboratoř, třeba v BS či jinde. Nabízí i celkový rozbor pro SZPI na zatřídění za cca. 1200 Kč.
https://www.vinarskepotreby.cz/cenik-laboratore-velke-bilovice/
Máte IČO na výrobu vína? Z Vašeho dotazu soudím, že ne. Základem je IČO (popř. zemědělský podnikatel) a příslušné živnostenské oprávnění. Jak tu již padlo, pokud nemáte IČO s příslušnou živností, tak nemůžete oficiálně prodávat víno. Registrovaná vinice neznamená, že z ní můžete prodávat víno.
K zatřídění vína – první věc co chtějí je IČO:
http://eagri.cz/public/web/mze/zatrideni-vina/reva-vinna-a-vino/sot-s-vinem/100048431.html
Obsah Žádosti o zatřídění:
http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal/legislativa/legislativa-cr/trvale-kultury/100048438.html
ano, mám IČO DIČ a podobné dokumenty, jen nevím kde začít
Kdysi jsem to zjišťoval a pro jednoduchost jsem se na to vyprdl. Prvně bych asi začal s registrací provozovny na UKZUZ a zárověn kolaudací prostor, kde víno vyrábíte a chcete prodávat (provozovny) jako prostory pro výrobu vína (potravin).
tu kolaudaci budou kontrolovat i z Oblekovic?
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.