problemova fermentacia

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce problemova fermentacia

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  benne1 a poslední změna proběhla 14.9.2020.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #223369

    Lego
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobry den, mam jednu konkretnu otazku na jednu konkretnu situaciu.
    Minuly rok sa mi v muste bielej odrody po odkaleni a naliati zakvasu skolenych kvasiniek v 50L demizonoch nerozbehla fermentacia okamzite (stalo sa mi to prvy krat) ale rozbehlo sa to az na cca 3-4 den. Pocas tejto doby ale v mmuste nadalej sedimentoval kal, co sa mi intuitivne javilo ako nie velmi spravne, kedze kal pokladam za nieco co je pre vino neziaduce, ale nerobil som s tym nic. Moja otazka teda znie: ak by sa tato situacia zopakovala, spravne je – a.) pretocit must znovu, teda znova odkalit, zbavit ho kalu (viem ze su tam aj ziviny, ale tie je mozne nahradit vyzivou) ?
    b.) pravidelne miesat aby sa kal neusadzal
    c.) nerobit nic
    Budem rad ak mi niekto skusenejsi napise, ktora odpoved je spravna. Dakujem vopred.
    Pavol

    #223520

    Stalo se mi něco podobného, ale bylo to tím, že jsem moc zasířil demižony… Tenkrát mi zkušenější poradili, stočit mošt z kalů a provzdušnit, aby se z něj uvolnila síra, a to klidně opakovat… jak byla síra na 5 mg tak přidat zákvas a výživu… Fermentace proběhla učebnicově…
    Víno bylo výborné, nejlepší z těch co jsem kdy dělal

    #223749

    Lego
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dakujem. Ano, logiku to ma.. asi tato moznost je najspravnejsia. U mna to nebolo sirou, ale skor mam podozrenie na Ph. striekal som to vtedy vitisanom co je hydroxid sodny, silna zasada a to v auguste. Asi to tam ostalo a robilo to problem s Ph hodnotou vo vine.

    #223755

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Po pomletí bobulí by případný zbytek zásady zreagoval s kyselinami v moštu. Vzhledem k množství kyselin v moštech by bylo ovlivnění jen minimální (nulové). Nejpravděpodobnější bude vysoká dávka síry v moštu, popřípadě nedodržení OL u postřiku na plíseň šedou. Někdy se také kvasinky v zákvasu nerozjedou, ale to je hned vidět a je třeba si dávat pozor i na rozdíl teploty moštu a zákvasu (co nejmenší, max. do 8 st.). 3-4 dny na rozběhnutí kvasu není nic mimořádného, obzvlášť u studeného moštu (chlazeného).

    #223973

    Lego
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na siru som daval pozor, OL ok. posledne postreky boli bio, Cocana a potom ten Vitisan. co bolo na muste cudne, ze napr pri mleti to penilo. to som predtym nevidel. Istu rolu tam asi hralo aj pocasie, lebo hned po spracovani bola zmena a ochladilo sa.

    #224230

    benne1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kodak zareagujem na tvoju odpoved ,po zomletí hrozna to mám na kadi 18 az 24 hodín a chladím to po zlievaní a presovaní odkalujem cca 6 až 15 aj 20h.Po naliati do suda tam vložím akvarijny ohrievač 500w a zohrejem to na 22st c nasleduje meranie ph a až treba uprava ,vyživa pre kvasinky a kvasinky.Do 24h sa mi vždy kvaseniev rozbehne a rmut bol po zomletí sireny 15 gr na 100l.chcem tým povedať že 4 dni nie je celkom normalne na rozbeh preto že začina oxidacia a najlepšíe je ked to ide do 10h ale tam treba mať vopred pripravený zákvas.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.