Podvojné odkyselení

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Podvojné odkyselení

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  malovinar2 a poslední změna proběhla 20.11.2020.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #228292

    Vita Vrba
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím. Chtěl bych se zeptat na podvojné odkyselení. Hledal jsem podrobný návod, ale všude je jen stručný popis procesu. Hlavně se mně jedná o toto.
    Pokud vím množství přípravu, mám odměřeno dílčí množství vína, změřeny kyseliny. Provedu samotný proces odkyselení v dílčím množství.
    Nevím ale za jak dlouho bych měl víno stáhnout/odfiltrovat aby nedošlo ke zpětnému rozpuštění krystalů podvojné soli?
    Kolik mám času na sedimentaci, nebo na nic nečekat a odfiltrovat víno hned?
    Jak hrubá/jemná má být filtrace?
    Za jak dlouho po scelení s původním množstvím je víno vhodné ke konzumaci?
    Má s tím někdo zkušenosti?
    Díky.

    #228314

    kolik je tam kyselin? kolikrát lepší počkat – kyselina je držák a páteř vína a vyšší kyselinka je skvělá pro zrání i archivaci. kór letos kdy po pár letech jsou zase (některý) vína s vyšší kyselinkou je to osvěžení. tyhle podvojný odkyselení v malovinařských podmínkách jsou hokus pokus kterej může víno zanechat v horším stavu. Můj názor, kdysi jsem to zkoušel ale dnes bych to bral jako krajní zásah do vína. Radši to nechám ležet a piju něco jinýho. Třeby rýňáky mladý bývají kyselý až nepitelný a za dva roky jsou jak zahrádka.

    #228327

    Vita Vrba
    Účastník
    Poslat vzkaz

    U bílých vín mám většinou 7-8, u tramínu 5, měřeno po dokvašení, roztokem K – orientačně. Něco vypadne přes zimu, tady bych to neřešil. Jedná se o červená vína, kde jsem byl zvyklí z předchozích ročníků na hladší vína – zmlsal jsem se :). Tady jsou kyselinky kolem 8 mg/l, ale pocitově vyšší (měření je ještě nepřesnější než u bílého). Upravil bych jen cca 1/4 objemu z každé odrůdy, na zkoušku. BOK nechci provádět, protože s tím mám malé zkušenosti a letos jsou v červených vyšší těkavky…

    #228328

    Kotrmelce
    Účastník
    Poslat vzkaz

    U červeného bych šel právě cestou BOK, raději než odkyselením nebo podvojný odkyselením, kde musíš mít pH vína vyšší než 4,5.
    BOK je přece jen přirozený proces a víno i stanilizuje

    #228330

    Tady musim jednoznačně souhlasit s tim co říká kotrmelec. JMF je nejen spolehlivější a řekl bych i jednodušší, ale hlavní výhodou je že získáte mikrobiologicky stabilní odolné víno. Otázka je, nakolik jste víno sířil. Z mé zkušenosti JMF co nejdřív po vykvašení,bakterie tak mají potravu v podobě jemných kalových částic. Pokud se bavíme o červených vínech, rozhodně běžte touto cestou.

    #228333

    Vita Vrba
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sířil jsem 5g/100l před kvašením (což by mělo být pryč) a 5g/100l při odkalení. Momentálně leži na jemných kalech. Mohl bych zkusit zatím nastartovat JMF u vzorku, kde je vše OK. Co ale, když mám vzorek s náběhem na těkavky. Neudělá to právě v těchto případech spíš víc škody než užitku?

    #228334

    Kotrmelce
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Z vlastní zkušenosti musím říct, že někdy JMF pomůže k uhlazení a překrytí hraničních těkavek.
    Tvorbu těkavých kyselin mají na svědomí i bakterie ve víně, je to aerobní proces, tedy je nutné držet víno v plných nádobách.

    #228335

    Tady bych zkusil přidat výživu např. Bactiferm – pomuže to aromatice a celkově uhlazenosti vína a překryje lehounké vady. Těžko říct co je “ náběh“

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.