Perlení ve víně

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Perlení ve víně

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Sten_1a a poslední změna proběhla 13.1.2023.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #257413

    Hugo
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    Koncem roku jsem stočil víno (RB, TČ) z jemných kalů a dosířil na cca 50 mg/l. Před tím víno silně perlilo a při míchání občas vypěnilo. Po prvním stáčení z hrubých kalů bylo ok. Teď v menší míře perlí a pění opět. Dříve jsem se s tím nesetkal. Chystám se to znovu stočit a zasířit. Máte podobnou zkušenost?

    #257414

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    RB mi to zvykne robiť.
    Premiešavam na jemných kaloch a v demižóne nemôžem zamiešať naraz poriadne, lebo vypení ako šampus.
    Len trochu doň pošprtám, počkám na prvé vypenenie a až potom zamiešam riadne.
    Časom sa penenie zmenšuje.
    Na výsledok to (u mňa) nemá asi vplyv, vína sú pekné.

    #257418

    Hugo
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky za odpověď. Za jak dlouho jste to měl bez bublinek? Já jsem to stočil z jemných kalů před cca třemi týdny a stále to výrazně perlí a po zamíchání utíká z demižonu.

    #257420

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Neviem presne, ja som to totiž premiešaval na jemných kaloch do Veľkej noci, postupne mi to bublať prestalo.
    Ak to už nepremiešavate, tak myslím, že to bude trvať dlho a že veľa bubliniek tam zostane.
    Myslím, že tie bublinky tam nie sú na vadu … nech sa to podarí!

    #257421

    Sten_1a
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,je víno nebo bylo zcela prokvasené?Může jít o druhotné rozkvašení.Pokud to tak je jsou 3 moznosti.1.presirit na cca 80-100 siry,
    2. Prefiltrovat sterilne,
    3. pridat vyzivu a nechat prokvasit do sucha.Ale pokud bylo vino zcela suche mohlo dojit k odbouravani kyseliny jablecne,za predpokladu ze jste neudrzoval vino na 50mg siry.Poznate to podle toho ze to muze vonet jogurtu.V tom pripade nesmite v zadnem pripade zasirit,jinak vam ta jogurtova vune ve vine zustane.

    #257426

    Hugo
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Víno bylo vykvašené do sucha, nijak jsem to nezastavoval. Teď pěkně voní a chutná (žádný jogurt), síru má 30. Když to zvednu na těch 80-100, za jak dlouho se to odbourá na pitelnou hodnotu?

    #257427

    Sten_1a
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud je do sucha a vse je ok tak bych pockal,muze to byt jen CO2.Staci parkrat pretocit a melo by byt po perleni. Urcite nesirit na 100.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.