Zdravím. Odkyseloval jsem víno přípravkem Kalinat a chtěl bych se zeptat jak poznám, že je odkyselení ukončeno? Dnes jsem po týdnu měřil a kyselina o 3g spadla ale stále to ještě trochu perlí.
Dále bych se chtěl zeptat že se mne podařilo víno přesířit na 70mg jde s tím něco udělat aby se síra stáhla?
Zdravím. Co se týče odkyselení, s tím nemám žádnou zkušenost.
Co se týče volného SO2, 70mg je relativně hodně, v mladém víně se ještě část volného SO2 vyváže, ale dělat se s tím nedá nic, jedině kupáž s vínem s nižším obsahem volné SO2.
U kalinatu zalezi pri jake teplote to delas, zrychly se pri nizsi teplote idealne kolem 4 stupnu. Pri 10 to bude trvat dyl, kazdopadne stahovat o 3g se me zda hodne, co to je za vino a kolik to melo kyselin? Jinak sira 70 v mladem vine neni nic hrozneho, jeste ho budes stacet, tak za dva mesice by to mohlo byt pitelne.
Jednalo se o frankovku rose měla 10-11g kyselin teď má 7 a je to mnohem chutnější a pitelnější. Víno mám stále venku a je poměrně chladno. Už tam není cítit perlení takže proces už je pravděpodobně u konce.